1. Santa Maria Verge, Filla predilecta d'Israel
La litúrgia romana del temps d'Advent celebra el designi de salvació amb què Déu misericordiós va cridar els patriarques i va establir amb ells una aliança d'amor, va donar la llei mosaica, va moure els profetes i va elegir David, del llinatge del qual va néixer el Salvador del món. Ara bé, els llibres de l'Antic Testament, quan anuncien l'adveniment de Crist, «esbossen amb línia cada cop més precisa la figura de la dona, la Mare del Redemptor» (LG 55), és a dir, la Verge Maria, aquella que l'Església anuncia com l'alegria d'Israel i l'excelsa Filla de Sió.
Maria, doncs, que reparà amb la seva innocència la culpa d'Eva, «té la condició de filla d'Adam» (Pf); ella, que donà fe a l'anunci de l'Àngel, va concebre el Fill de Déu en les seves entranyes virginals i és, «per la seva fe, descendència d'Abraham» (Pf), i per la família, «rebrot de Jesè» (Pf), de la qual va sortir la flor, Jesucrist, Senyor nostre.
La Verge Maria, obedient a la Llei amb cor sincer i abraçant la voluntat de Déu amb tota bona voluntat, com ens diu el Concili Vaticà II, «es destaca d'entre els humils i els pobres del Senyor, que d'ell esperen la salvació confiats i la'n reben. Amb ella, filla de Sió gloriosa, es clouen al capdavall els vells temps després de trigança inacabable de l'esperada promesa. I s'inaugura el nou pla: el Fill de Déu pren d'ella naturalesa d'home per guarir l'home del pecat pel misteri de la seva carn de Fill de Déu» (LG 55).
És aquest misteri de misericòrdia divina i de salvació el que recull i celebra aquesta missa de Santa Maria Verge, filla predilecta d'Israel.
Així, ben justament la primera lectura commemora o bé la promesa del Senyor a Abraham («totes les famílies del país es valdran de tu per beneir-se»: 1 Lect, Gn 12, 1-7; cf. Lc 1, 55), o bé la promesa a David a través del profeta Natan («El teu casal, la teva dinastia, es perpetuarà davant meu, el teu tron es mantindrà per sempre»; 1 Lect, 2S 7, 1-5.8b-l 1.16, Lc 1, 32-33); i a l'evangeli es proclama la genealogia de Jesucrist (Ev, Mt 1, 1-17), amb la qual es fa veure que el nostre Salvador és fill de David i fill d'Abraham (cf. Mt 1, 1).
Antífona d'introducció
cf. So 3, 14; Ag 2, 8
Alegra't i celebra-ho de tot cor, filla de Jerusalem: mira, ve el que tots els pobles esperaven, i el temple del Senyor s'omplirà de glòria.
Laetáre et exsúlta in omni corde, Fília Ierúsalem: ecce venit desiderátus cunctis géntibus, et replébitur Glória domus Dómini.
Col·lecta
Oh Déu, que heu escollit santa Maria Verge, la primera entre els pobres i els humils, com a Mare del Salvador, feu que, seguint els seus exemples, us obeïm amb fe sincera i posem en vós tota l'esperança de la salvació. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Oh Déu, que, complint les promeses fetes als patriarques, vau escollir santa Maria Verge, l'excelsa filla de Sió, feu que seguim els exemples d'aquella que us va complaure per la seva humilitat i ens va ajudar amb la seva obediència. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Senyor, aquestes ofrenes i, amb el vostre poder,convertiu-les en aquell sagrament de salvació en el qual, abolides les víctimes profètiques dels patriarques, s'ofereix l'anyell veritable, Jesucrist el vostre Fill, nascut admirablement d'una verge pura. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Santa Maria Filla d'Adam, descendència d'Abraham, rebrot de Jesè.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè vós constituíreu santa Maria Verge com a cimal d'Israel i principi de l'Església, perquè tots els pobles sabessin que la salvació ve d'Israel i que la vostra nova família arrenca d'una tija escollida.
Pel seu naixement és filla d'Adam, però amb la seva innocència va reparar la culpa de la mare; per la seva fe és descendència d'Abraham, i, creient, va concebre el Fill de Déu; per la seva família, és un rebrot de la soca de Jesè, de la qual va néixer la flor, que és Jesucrist, Senyor nostre.
Per ell l'estol dels àngels que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat. Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Gaudiu i alegreu-vos, glòria dels patriarques. Gaudiu, vós que amb la paraula de l'àngel heu rebut l'alegria del món. Gaudiu, vós que ens heu portat el pa de la vida.
Gaude et laetáre, exultátio Patriarchárum. Gaude, quae per ángelum gáudium mundi suscepísti. Gaude, quae nobis panem vitae germinásti.
Postcomunió
Alimentats, Senyor, amb aquests sagraments de vida, us demanem que, els qui confessem que son complertes les promeses, fetes als patriarques, en Crist, nascut d'una verge santa, aconseguim feliçment en la seva segona vinguda allò que sabem que encara no és acomplert. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
2. Santa Maria Verge, En l'Anunciació del Senyor
La litúrgia de l'Advent recorda cada dia l'anunci de Gabriel a la benaurada
Verge Maria: «L'àngel Gabriel digué a Maria: Déu vos guard, plena de gràcia; el Senyor és amb vós; beneïda sou vós entre les dones» (Ant Sext). I també cada dia implora: «Mare santa del Redemptor... Vós que rebéreu la salutació de Gabriel... tingueu pietat de nosaltres» (Ant fin).
El consentiment de Maria que, segons la voluntat de Déu, va precedir l'Encarnació (LG 56), té una gran importància en la història de la salvació: l'Encarnació del Verb és la reparació de l'home.
La litúrgia romana commemora aquest misteri de la nostra salvació no sols en la solemnitat del dia 25 de març, sinó també el 20 de desembre, quan s'acosta Nadal i, sobretot, el Diumenge IV d'Advent de l'Any B, car la celebració d'aquest misteri s'adiu molt amb el caràcter del temps de l'Advent.
Per això hom utilitzarà ben oportunament la missa de Santa Maria Verge en l'Anunciació del Senyor sempre que, durant l'Advent, calgui celebrar la memòria de la Mare de Déu amb just motiu.
En aquest formulari es llegeix la profecia de la verge que ha d'infantar («La Verge tindrà un fill»: 1 Lect, Is 7, 10-14; 8, 10c) i l'anunci de Gabriel a la Verge de Natzaret («Tindràs un fill»: Ev, Lc 1, 26-38).
Aquesta missa abans se celebrava el dimecres de les Témpores d'Advent i, a causa de la seva bellesa, durant l'Edat Mitjana, sovint l'anomenaven «missa àuria.»
Trobem aquest formulari al Missal Romà, Comú de la Mare de Déu en temps d'Advent. El prefaci és de la missa de la solemnitat de l'Anunciació del Senyor (25 de març).
Antífona d'introducció
Is 45, 8
Oh cel, deixa caure la rosada, que dels núvols plogui el bé i la terra obri el seu si, per fer germinar la salvació.
Roráte, caeli, désuper, et nubes pluant iustum; aperiátur terra, et gérminet Salvatórem.
Col·lecta
Oh Déu, que volguéreu que el vostre Verb s'encarnés en el si de la benaurada Verge Maria, com l'àngel li ho havia anunciat; concediu que intercedeixi per nosaltres aquella que creiem que és veritablement Mare de Déu. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Senyor, que l'Esperit Sant, que amb la seva força feu fecundes les entranyes de la Verge Maria, santifiqui les ofrenes que hem posat sobre aquest altar. Per Crist Senyor nostre.
Antífona de comunió
Is 7, 14
La Verge tindrà un fill i li posaran Emmanuel.
Ecce Virgo concípiet, et páriet fílium, et vocábitur nomen eius Emmánuel.
Postcomunió
Senyor, Déu nostre, feu que aquests sagraments que hem rebut ens obtinguin sempre la vostra misericòrdia, a fi que els qui celebrem devotament la memòria de santa Maria, siguem salvats per l'Encarnació del vostre Fill. Per Crist Senyor nostre.
3. La Visitació de la Mare de Déu
La litúrgia romana celebra repetidament el misteri de salvació, curull de gràcies celestials, de la visita que Maria, fecundada per l'Esperit Sant i duent a les entranyes el Verb diví, va fer a Elisabet. Tenim la festa del dia 31 de maig, propera a la nativitat de sant Joan (24 de juny); però també —una exigència íntima gairebé hi obligava— celebrem aquest misteri en temps d'Advent, el 21 de desembre i, sobretot, el diumenge IV de l'Any C, en vigílies de Nadal.
Per això és oportú de celebrar la missa de la Visitació de la Mare de Déu durant l'Advent, quan, amb justa causa, es vulgui utilitzar una memòria de la Mare de Déu.
Maria, en visitar la seva cosina Elisabet, il·lumina el misteri de salvació amb què Déu «ha visitat i ha redimit el seu poble» (Ant intr, Lc 1, 68); i és alhora un exemple per a l'Església que, «santificada amb els sagraments celestials i plena de l'Esperit Sant» (Pc), visita tots els pobles, perquè «coneguin el Salvador» Jesucrist (Pc).
Aquesta missa celebra la Verge Maria com a:
— nova Filla de Sió, que porta a les entranyes el Senyor, el Rei d'Israel (1 Lect, So 3, 14-18a);
— nova arca de l'aliança que, gràvida del Verb, portà «a la casa d'Elisabet la salvació i el goig» (Co, Cf. 1 Cr 13, 14);
— nova criatura formada per l'Esperit Sant (cf. So, cf. LG 56), que, amarada de la rosada celestial» (So), va donar a llum Jesucrist, el fruit salvador;
— mare del Senyor, reconeguda per Elisabet, mare del Precursor, quan «l'Esperít Sant inspirava les seves paraules profètiques» (Pf), que dedica íntegrament al misteri de la redempció;
— dona santa que, després de rebre l'anunci de l'Àngel, duu a terme l'encàrrec de salvació i glorifica Déu amb un càntic d'agraïment i de lloança (cf. Ev, Lc 1, 39-56), i que excel·leix «en la caritat» (Pf) i rep la felicitació «perquè ha cregut en la salvació promesa» (Pf, cf. All, Lc 1, 45); dona, la humilitat de la qual Déu ha mirat (Ant com, Lc 1, 48) i que totes les generacions proclamaran benaurada.
Antífona d'introducció
Lc 1, 68-69a 70
Beneït sigui el Senyor, Déu d'Israel, ha visitat el seu poble i l'ha redimit. Fa que s'aixequi un salvador poderós com ho havia anunciat, de temps antic, per boca dels seus sants profetes.
Benedíctus Dóminus Deus Israel, quia visitávit et fecit redemptiónem plebi suae et eréxit cornu salútis nobis, sicut locútus est per os sanctórum, qui a saéculo sunt, prophetárum eius.
Col·lecta
Oh Déu, salvador dels homes, que, amb la visita de santa Maria Verge, arca de la nova aliança, vau portar a la casa d'Elisabet la salvació i el goig; concediu-nos que, seguint la inspiració de l'Esperit, puguem portar el Crist als nostres germans, i us glorifiquem a vós amb la lloança i la santedat de vida. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Que l'Esperit Sant, Senyor, santifiqui aquestes ofrenes, ell que va fer de santa Maria Verge una nova creatura a fi que d'ella, amarada de la rosada celestial, en brotés el fruit de salvació, Jesucrist, el vostre Fill. Que viu i regna.
Prefaci
Santa Maria feliç per haver cregut en la salvació promesa.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que sempre i en tot lloc us donem gràcies per Crist, Senyor nostre.
Vós, amb les paraules d'Elisabet, moguda per l'Esperit Sant, ens feu conèixer la dignitat de santa Maria Verge. Amb raó li diem feliç perquè ha cregut en la salvació promesa, i amb el seu acte servicial de caritat és reconeguda com a Mare del Senyor, per la mare del Precursor.
Per això, ens ajuntem amb alegria al cant de la Verge, Mare de Déu, i glorifiquem humilment la vostra majestat amb la multitud dels àngels i dels sants, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 1, 48
Totes les generacions em diran benaurada, perquè el Senyor ha mirat la petitesa de la seva serventa.
Respéxit humilitátem ancíllae suae, ecce enim ex hoc beátam me dicent omnes generatiónes.
Postcomunió
Que la vostra Església, Senyor, santificada amb els sagraments celestials i plena de l'Esperit Sant, s'apropi decidida i joiosa a tots els pobles a fi que, escoltant la seva paraula de salvació, s'alegrin de la redempció acomplerta i reconeguin el vostre Ungit, com a salvador de tots els pobles. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
4. Santa Maria. Mare de Déu
Aquesta missa celebra «el sagrament admirable i el misteri inexplicable» (Pf) amb què el Pare misericordiós va enviar el seu Fill «des del cel al si d'una verge santa» (Co 1) (cf. sant Hipòlit, Tradítio apostòlica, 4: SCh 11 bis, p. 48), a fi de ser per a nosaltres «paraula que salva i pa de vida» (Co 1). Però també recorda la fe i la humilitat amb què Maria va rebre'l dintre el cor i «el portà en el seu si» (Pf). Per això la Verge de Natzaret ens és model i, si el seguim, rebrem el Fill de Déu dins nostre: «Rebem el Crist, mentre guardem al cor les seves paraules i celebrem amb fe els sagraments salvadors» (Co 1). Així també nosaltres «el manifestem amb obres dignes d'una vida santa» (Co 2), «el confessarem de paraula i el manifestarem amb les obres» (Pc).
Els textos d'aquesta missa son plens de reminiscències dels sermons dels sants Pares i de la litúrgia antiga. Recordem:
— aquella dita de sant Agustí (t431) segons la qual Maria «va rebre el Crist primer en el cor que en el cos» (Co 2; Sermó 25, 7: PL 46, 937); d'on resulten enaltides la fe i l'obediència de la Mare de Déu i es manifesta la seva unió espiritual amb el Fill;
— aquella frase de sant Bernat (t 1153) segons la qual la Verge Maria «va plaure (Déu) amb la virginitat, però va concebre'l amb la humilitat» (In láudibus Vírginis Matris, I, 5: Ópera ómnia, IV, ed. Cistercienses, Roma 1966, p. 18).
Cal fer notar el prefaci que comença Quia per mirábile mystérium. Enalteix admirablement la virginitat i la maternitat salvífica de Maria: «És feliç amb dos grans dons: s'admira de concebre essent verge i s'alegra d'haver dut el Redemptor.» Els liturgistes esmenten aquest prefaci de la Mare de Déu com un dels més antics: figura en el Sacramentari de Pàdua (Pa 387).
Antífona d'introducció
Oh Verge, Mare de Déu, aquell que tot el món no pot abastar s'ha fet home en les vostres entranyes.
Virgo Dei Génetrix, quem totus non capit orbis, in tua se clausit víscera factus homo.
O bé:
Déu vos salve, oh Mare santa, vós vau infantar el rei que governa el cel i la terra per tota l'eternitat.
Salve, sancta parens, eníxa puérpera Regem, qui caelum terrámque regit in saécula saeculórum.
Col·lecta
Oh Déu,que heu enviat el vostre Fill, Paraula de salvació i pa de vida, des del cel al si d'una Verge santa, feu que, com ella, rebem el Crist, mentre guardem les seves paraules al fons del cor i celebrem amb fe els sagraments salvadors. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Oh Déu, vós heu volgut que Maria rebés el vostre Fill, que ve del cel, abans en el cor que en el cos; concediu-nos que manifestem el Crist, que hem rebut per la fe, amb obres dignes d'una vida santa. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Senyor, les ofrenes del vostre poble presentades en aquesta memòria de la Verge santa, que us va complaure per la virginitat i en la seva humilitat va concebre el vostre Fill, Senyor nostre. Que viu i regna.
Prefaci
Santa Maria s'alegra perquè, verge, ha estat Mare del Redemptor
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè, amb un sagrament admirable i un misteri que mai no explicarem, la Verge santa va concebre el vostre Fill únic i va portar en el seu si el Senyor del cel: ella sense intervenció de cap home, és mare i, després del part, roman verge. És feliç amb dos grans dons: s'admira de concebre essent verge i s'alegra d'haver dut el Redemptor.
Per ell, l'estol dels àngels que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Cf. Lc 11, 27
Sortoses les entranyes de la Verge Maria, que van dur el Fill de l'Etern Pare.
Beáta víscera Maríæ Vírginis, quæ portavérunt ætérni Patris Fílium.
Postcomunió
Nodrits, Senyor, amb els aliments celestials, us demanem la gràcia de confessar de paraula i manifestar amb les obres el vostre Fill, nascut d'una Verge pura, i rebut per nosaltres en aquest sagrament. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
5. Santa Maria Verge. Mare del Salvador
Amb el títol de Santa Maria Verge, Mare del Salvador, proposem una missa que figura al Missal Romà, Comú de la Mare de Déu en temps de Nadal. Les seves fórmules excel·leixen per l'antiguitat i la bellesa. El prefaci és del venerable Sacramentari de Verona (Ve 1247).
Aquesta missa, que traspua el goig i la llum del Nadal del Senyor, exalta:
— en primer lloc, l'ofici maternal de la Verge Maria envers Jesucrist, el qual és reconegut com a Rei «amb nom etern» (Ant intr), Fill de Déu (Co, Pf, Pc), «autor de la vida» (Co, cf. Fets 3, 15), «sagrament de la nostra salvació» (Pf), «llum de les nacions» (Pf, cf. Lc 2, 32), «espòs» (Pf, cf. Ps 18 [19] A, 6) i «Verb fet home» (Ant com, Jo 1, 14);
— la virginitat fecunda de Maria (cf. Co) o la seva maternitat virginal, mitjançant la qual Déu donà al llinatge humà «el salvador» (Co); i també la faisó admirable com, en la Verge Maria, lliguen «els goigs de ser mare i l'honor de la virginitat» (Ant intr) d'on deriva la seva condició singularment digna, que «mai no tornarem a veure» (Ant intr);
— la intercessió constant de la Mare de Déu a favor del Poble de Déu, basada en la maternitat divina: «Que experimentem en nosaltres la vostra intercessió, per la qual hem merescut de rebre el vostre Fill, autor de la vida» (Co);
— l'exemple de Maria, seguint el qual el nostre cor sempre «cerqui i conservi els vostres dons» (So).
Antífona d'introducció
Una mare ha infantat un rei, que té un nom etern; ella té el goig de ser mare i l'honor de la virginitat. Mai no havíem vist aquest prodigi ni mai no el tornarem a veure.
Col·lecta
Senyor,per la virginitat fecunda de Maria heu donat un salvador al llinatge humà; feu que experimentem la seva intercessió, ja que per ella hem merescut de rebre el vostre Fill, l'autor de la vida. Que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, les nostres ofrenes i feu que el nostre cor, il·luminat amb la llum de l'Esperit Sant, cerqui i conservi sempre els vostres dons, com ho feu la Verge Maria. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
El Salvador ve de Maria com l'espòs surt de la cambra.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació,
Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Sobretot en aquest temps en què, des del secret d'un ventre virginal, heu revelat com a llum de les nacions el sagrament de la nostra salvació, Jesucrist, el vostre Fill.
Ell, com un espòs que surt de la seva cambra, ens ha brillat com a Senyor i Salvador per alliberar-nos de la fosca i de les ombres de la mort i crear el regne de la llum eterna.
Per això, amb els estols dels àngels, us lloem joiosos, tot dient:
Antífona de comunió
Jo 1, 14
El qui és la Paraula es va fer home i ple de gràcia i de veritat plantà el seu tabernacle entre nosaltres.
Postcomunió
Alimentats amb el Cos i la Sang del vostre Fill fet home, us demanem, Senyor, que aquests sagraments que hem rebut, en aquesta celebració en honor de la Verge Maria, ens facin sempre participants de la divinitat del vostre Fill. Que viu i regna pels segles dels segles.
6. Santa Maria Verge. En l'Epifania del Senyor
Durant el temps de Nadal l'Església celebra el misteri de l'aparició o la manifestació del Verb de Déu fet home a tots els pobles: en primer lloc, als jueus, representats pels humils pastors, «primícia de l'Església d'Israel» (Pf); després als pobles pagans, dels quals son els mags «la primera brotada» (Pf).
En aquesta missa cal tenir present, sobretot:
— la celebració de la llum, que significa adés la glòria de Déu Pare que neix sobre Jerusalem (cf. Lect, Is 60, 1-6), envolta els pastors («envoltats de la vostra resplendor», Pf, Lc 2, 9) i, per meravella, guia els mags fins al Crist «seguint l'estrella refulgent» (Pf, cf. Ev, Mt 2, 2.9-10), adés Jesucrist, «glòria d'Israel i llum de les nacions» (Co, cf. Lc 2, 32), el qual, manifestat al món pel Pare, manifestà ell mateix el Pare al món (cf. So);
— la celebració del ministeri salvífic de Crist. Són molts i de la més alta importància els «títols cristològics» que trobem en aquest formulari: el Crist és el Fill de Déu (cf. Co, Pc) i el Fill de la Verge (cf. So, Pf); «la grandesa i el poder de Déu», «l'Excels» que «ha volgut... néixer humil» (Ant intr); «l'únic Mitjancer i Salvador de tots» (Co) amb el naixement del qual ens salvem (cf. Pcj, la vida del qual s'esmerçà íntegrament en la salvació dels homes (cf. So). És per això que els pastors reconeixen «el Crist Salvador» en el Fill de la humil Esclava (Pf) i els mags, aquell Infant que troben amb la Mare, «l'adoren Déu, el proclamen Rei i el confessen Redemptor» (Pf);
— la celebració del misteri de l'Església, que la ciutat santa de Jerusalem prefigura (cf. 1 Lect, Is 60, 1-6) i la casa on son el Fill i la Mare sembla que significa (cf. Ev, Mt 2, 11); aquesta Església es fonamenta en Crist per la fe (cf. Co) i és congregada igualment d'entre Israel i d'entre els pagans (cf. Pf), quan el Pare atreu «a la fe de l'Evangeli totes les famílies dels pobles» (Pf);
— la celebració del ministeri de la Verge en l'epifania del Senyor, que molts textos palesen clarament: «Ha brillat la grandesa de Déu i el poder ha aparegut per la Verge» (Ant intr); «per la santa Verge... heu fet visible el vostre Fill al món» (Co); «per mitjà de la santa Verge, atraieu a la fe de l'Evangeli tots els pobles» (Pf).
Antífona d'introducció
Ha brillat la grandesa de Déu, i el seu poder ha aparegut per la Verge, perquè l'Excels ha volgut néixer humil de manera que en la humilitat manifestés la majestat.
Col·lecta
Oh Déu, que heu fet visible al món per la santa Verge el vostre Fill, glòria d'Israel i llum de les nacions, concediu-nos que, seguint els exemples i paraules de Maria, enfortim la nostra fe en Crist i el reconeguem com a únic mitjancer i Salvador de tots els homes. Ell, que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Santifiqueu, Senyor, amb el poder de l'Esperit Sant, les ofrenes que joiosament us oferim en aquesta memòria de santa Maria perquè esdevinguin per a nosaltres el Cos i la Sang de Crist, que, nascut d'una Mare i Verge tota pura, ens ha fet conèixer la vostra glòria i ha donat la seva vida per la salvació dels homes. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Crist es manifesta al món per mitjà de la Verge Maria.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació,
Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que sempre i en tot lloc us donem gràcies.
Perquè, vós atraieu tots els pobles a la fe de l'Evangeli per mitjà de la Verge Maria: els pastors, primícia de l'església d'Israel, envoltats de la vostra resplendor i advertits amb els cants dels àngels, reconeixen el Crist Salvador.
També els mags, primera brotada de l'església dels gentils, moguts per la vostra gràcia, seguint una estrella refulgent entren a una casa pobra i allí adoren Déu en l'Infant trobat amb la seva mare, el proclamen rei i el confessen Redemptor.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Cf. Mt 2, 2
Hem vist alçar-se l'estrella del Senyor i venim a presentar-li el nostre homenatge.
Postcomunió
Senyor, Déu nostre, que els misteris que hem rebut ens facin comprendre més i més la vostra misericòrdia envers nosaltres, a fi que, els qui celebrem devotament la memòria de la seva Mare, siguem salvats pel naixement del vostre Fill. Que viu i regna.
7. Santa Maria en la Presentació del Senyor
En aquesta missa —que, amb les degudes condicions, és oportú de celebrar el dissabte o els dies d'entre setmana propers al 2 de febrer— recordem la funció salvífica de la Mare de Déu en el misteri de la Presentació del Senyor (cf. Lc 2, 27-35).
Maria Santíssima, saludada en aquest misteri salvífic com «la Verge Filla de Sió» (Pf):
— d'acord amb la llei de Moisès (cf. Lv 12, 1-8), va subjectar-se al ritu de la purificació, ella, la «Verge puríssima» que en el seu si virginal havia engendrat amb tota puresa «el Fill de l'etern Pare» (Ant intr);
— donà el compliment degut a la llei dels primogènits (cf. Ex 13, 1-2), redimint el Fill amb l'ofrena dels pobres (cf. Lc 2, 24; So), aquell que era «l'Autor de la nova Llei» (Co), «la glòria d'Israel... i llum de totes les nacions» (cf. Pf; cf. Lc 2, 32) i «el Senyor i Salvador del món» (Ant com);
— convertida en «servidora del pla salvador de Déu» (Pf), va reconèixer en el Fill «l'Anyell immaculat... immolat per la nostra salvació a l'ara de la creu» (Pf) i l'oferí al Pare.
Aquesta missa recorda la profecia de Simeó, segons la qual l'Infant serà signe de contradicció i l'espasa del dolor travessarà el cor de la Mare (cf. Lc 2, 34-35). Celebra també la Mare de Déu com a associada estretament al Fill en l'obra de la salvació: «Un sol amor uneix el Fill i la Mare; els uneix el mateix dolor i la mateixa voluntat de complaure-us» (Pf).
En l'acompliment d'aquests ministeris de salvació, la benaurada Verge és un model excels de l'Església. Per això demanem al Pare que l'Església verge, «semblant a la Verge Maria» (Pc), segons l'exemple de l'Esclava del Senyor (cf. Lc 1, 38), «conservi una fe incontaminada, enforteixi l'esperança sobrenatural, alimenti una caritat ardent» (Co), «serveixi amb cor sincer» el Senyor (Pc) i, portant encesa la torxa de la fe, corri joiosa cap a l'Espòs que arriba» (Pc; cf. Mt 25, 1.4).
Antífona d'introducció
Salve, Verge puríssima, que heu infantat el Fill de l'etern Pare, del vostre ventre virginal.
Col·lecta
Senyor, feu que l'Església, verge, guardi íntegrament la nova aliança del vostre amor i que, seguint l'exemple de la humil esclava del Senyor, que us va presentar al temple l'autor de la nova Llei, conservi una fe incontaminada, enforteixi l'esperança sobrenatural i alimenti una caritat ardent. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, la pregària i les ofrenes presentades en la memòria de santa Maria, que va oferir el do dels pobres per redimir el Fill, Redemptor de tots nosaltres. Que viu i regna.
Prefaci
Santa Maria Verge, servidora del pla salvador de Déu.
És realment just i necessari donar-vos gràcies, és el nostre deure glorificar-vos, Pare sant, en aquesta memòria de santa Maria Verge.
Ella és la verge, filla de Sió, que, per complir la Llei, presentà al temple el seu Fill, glòria d'Israel, el vostre poble, i llum de totes les nacions.
Ella és la verge, servidora del pla salvador de Déu, que us ofereix l'anyell immaculat que havia de ser immolat per la nostra salvació en l'ara de la creu.
Ella és la verge mare, que fou feliç pel seu Fill beneït, adolorada per la profecia de l'ancià, plena de goig pel poble que corria cap al Salvador.
Un sol amor, Senyor, per voluntat vostra uneix el Fill i la Mare, els uneix el mateix dolor i la mateixa voluntat de complaure-us.
També nosaltres, amb tots els àngels, us cantem, plens de joia, tot dient:
Antífona de comunió
Es presenta la Verge duent als seus braços el Fill, nascut abans de l'estel del matí, Simeó el pren amb ell i anuncia a tots els pobles que ell és el Senyor i Salvador del món.
Postcomunió
Que l'Església verge, semblant a la Verge Maria, us serveixi, Senyor, amb cor sincer per la força del sagrament rebut; que escolti la veu de l'Esperit, i corri joiosa, portant encesa la torxa de la fe, cap a l'Espòs que arriba. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
8. Santa Maria de Natzaret
La vida oculta de Jesús al poble de Natzaret és un misteri de salvació i una instrucció de com hem de viure santament. A la casa de Natzaret el nostre Salvador era obedient a Maria i Josep (cf. Lc 2, 51). I així passà la major part del temps de la seva vida a la terra. La litúrgia romana recorda aquest misteri salvífic sobretot el diumenge dintre l'octava de Nadal, en celebrar la festa de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep. Moltes Esglésies particulars i Instituts religiosos han venerat també amb culte litúrgic la Mare de Crist sota el títol «Santa Maria de Natzaret.» Aquest títol recorda, en primer lloc, el ministeri que exercí Maria quan vivia a Natzaret i contribuïa activament a l'obra salvadora del Fill.
En aquesta missa —que conté una doble sèrie de lectures— celebrem:
— el misteri de l'Encarnació del Verb (cf. Pf, Co) i el seu anorreament, car, «quan el temps arribà a la seva plenitud, Déu envià el seu Fill, nascut d'una dona, nascut sota la Llei» (1 Lect, Ga 4, 4-7; cf. Co), el qual, a Natzaret, com un infant veritable, «creixia i avançava en enteniment» (Ev 1, Lc 2, 41-52); i «vivia sotmès» als pares (cf. Ant com, Lc 2, 51);
— la vida de la santa Mare amb el Fill, car, a la casa de Natzaret, «la santa Mare es fa deixebla del Fill», «rep les primícies de l'Evangeli», que «guarda dins el seu cor i les medita» (Pf);
— el tracte virginal de Maria i Josep, car ambdós esposos s'havien unit «amb el lligam fort i virginal de l'amor» (Pf) i vivien junts, amb una vida humil d'oració, de silenci, de treball (cf. Pf), de goig (cf. Ant intr) i de dolor (cf. Ev 2, Lc 2, 41-52), dedicats a l'educació de Crist (cf. Ant com, Lc 2, 51);
— el Regne de Déu, que ja és present i actua en la família de Natzaret i que, «amb un treball silenciós» (Pc) i amb la vida dels deixebles oculta en Crist (cf. Co, Col 3, 3) s'edifica aquí a la terra.
Antífona d'introducció
Pr 23, 24a. 25
Salta de goig el pare del just, que el teu pare s'alegri de tu i exulti la qui et va engendrar.
Col·lecta
Senyor, Pare sant, que heu volgut, amb una providència admirable, que el vostre Fill nasqués d'una dona i li estigués subjecte; concediu-nos de penetrar més profundament el misteri del Verb fet home, i de viure amb ell a la terra una vida amagada, fins que, acompanyats de la Verge Mare, meresquem d'entrar amb goig a la vostra casa. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Us oferim, Senyor, aquests dons de reconciliació i de lloança i demanem humilment que, seguint els exemples de la Verge de Natzaret, ens puguem presentar com a víctimes santes, agradables a vós. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La vida de la santa Verge a la casa de Natzaret.
És realment just i necessari donar-vos gràcies, és el nostre deure glorificar-vos, Pare sant, en aquesta celebració de la gloriosa Verge Maria.
Ella, quan a Natzaret, va rebre amb fe l'anunci de Gabriel, va concebre en el temps i per a nosaltres, com a salvador i germà, el Fill que vós engendreu eternament.
A Natzaret, vivint íntimament amb el seu Fill, guarda i agombola els inicis de l'Església i ens dona lliçons admirables per a la vida.
A Natzaret, la mare santa i alhora deixebla del Fill rep les primícies de l'Evangeli, les guarda dins el seu cor i les medita.
A Natzaret, la puríssima Verge, unida a Josep, l'home just, amb el lligam fort i virginal de l'amor, us dedica els seus cants, us adora en silenci, us lloa amb la vida i us glorifica amb el treball.
Per això, amb els àngels i tots els sants, us lloem, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 2, 51
Baixà Jesús amb els seus pares a Natzaret i vivia sotmès a ells.
Postcomunió
Mireu benignament, Pare sant, els qui heu alimentat amb els sagraments celestials, a fi que, enfortits amb els exemples de santa Maria Verge, edifiquin a la terra el vostre Regne amb un treball silenciós, i en frueixin per sempre al cel amb el vostre Fill. Que viu i regna.
9. La Mare de Jesús a Canà de Galilea
El «signe de Canà», segons la narració de l'Evangeli (Jo 2, 1-12), pertany al misteri de la manifestació del Senyor. Així, la litúrgia romana el recorda cada any en la solemnitat de l'Epifania del Senyor: «Celebrem un dia santificat per tres miracles: avui, l'estel va guiar els mags al pessebre; avui, a les noces, l'aigua fou convertida en vi; avui, Crist, per salvar-nos, volgué ser batejat per Joan en el Jordà, al·leluia» (LH, 6 de gener 11 Vp ant Magn). Però també en el temps «de durant l'any», el diumenge II de l'Any C, aquest primer miracle se celebra amb molta atenció. Maria va assistir activament en aquesta manifestació del Senyor. Per això la litúrgia la recorda juntament amb el Fill i canta: «Per vós, el vostre Fill donà principi als miracles, per vós l'Espòs donà el vi nou a l'Esposa; per vós els deixebles cregueren en el Mestre» (Ant com).
En aquesta missa celebrem juntament Jesús, el Senyor, l'Església, que es va formant a partir del signe de Canà, i la Verge Maria:
— en primer lloc, Crist, el Senyor, el qual, a Canà, amb un signe admirable, va manifestar la seva glòria i es va presentar com a Messies promès per Déu (cf. Pf); com a Mestre, al qual els deixebles s'adhereixen per la fe (cf. Ant intr, Ev, Ant com); com a Senyor, els manaments del qual els ministres obeeixen (cf. Pf); com a nou Moisès (cf. 1 Lect, Ex 19, 3-8a), autor de l'Aliança nova i eterna, i com a Espòs que, per la seva Esposa, l'Església, en arribar l'hora assenyalada, «dona la seva vida a la creu» (cf. Pf), on, del costat obert, brollaran sang i aigua, símbols de redempció;
— després l'Església o la comunitat dels deixebles, que s'adhereixen a Crist per la fe (cf. Pc), que obeeixen els seus preceptes (Co, Pf), mantenen la comunió fraterna en les necessitats i, «amb concòrdia de voluntats», preparen l'adveniment del Regne (cf. Pc); l'Esposa estimada, a la qual l'Espòs prepara cada dia el banquet nupcial (cf. Pf);
— per últim la Mare de Jesús que, «per disposició admirable» de Déu Pare, va ser present «en els misteris de la nostra salvació» (Co). La Verge Maria fa avui, en bé de tota l'Església, des del cel on regna gloriosament, aquell mateix servei de salvació que un dia, mentre vivia a la terra, va fer pels esposos de Canà i pels deixebles: sol·lícita pel bé de tots els homes, prega el Fill perquè els ajudi en llurs necessitats (cf. Pf); i diu als homes que facin «allò que el Fill, a l'Evangeli... manà» (Co). Més encara, segons el sentit de la litúrgia, cal afirmar que la Mare de Jesús, que va assistir al convit de les noces de Canà, també assisteix al convit nupcial de l'Eucaristia de l'Església. Per això la comunitat dels fidels cada dia celebra l'Eucaristia, en comunió, sobretot, amb la gloriosa Verge Maria.
Antífona d'introducció
Cf. Jo 2, 1.11
Se celebrà un casament a Canà de Galilea, i la mare de Jesús hi era: Crist manifestà la seva glòria i els seus deixebles cregueren en ell.
Col·lecta
Senyor, Pare sant, que, amb una disposició admirable de la vostra Providència, volguéreu que Maria fos present als misteris de la nostra salvació, feu que, obedients a les paraules de la Mare del Crist, duguem a terme allò que el vostre Fill ens mana en el seu Evangeli. Ell, que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, els dons que joiosament us oferim, i feu que siguin el cos i la sang de Jesús, el vostre Fill, ell que, quan Maria li ho demanà, canvià l'aigua en vi amb un signe admirable, i va profetitzar l'hora de la seva passió gloriosa. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Santa Maria mana que els servents compleixin les ordres de Jesús.
És realment just que us donem gràcies, és necessari que us glorifiquem, Pare sant, en aquesta celebració de la gloriosa Verge Maria.
Perquè ella, atenta a la preocupació dels esposos, prega el seu Fill i mana que els servents compleixin les seves ordres: les piques enrogeixen, s'alegren els convidats i s'albira aquell convit nupcial que Crist ofereix cada dia a la seva Església.
Amb aquest signe admirable s'anuncia l'arribada del temps messiànic, es prediu l'efusió de l'Esperit de santedat i és profetitzada l'hora misteriosa en la qual Crist s'adornarà amb la porpra de la passió i, a la creu, donarà la vida per l'Església, la seva esposa.
Per ell, l'estol dels àngels que s'alegren eternament a la vostra presència adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Sou feliç, Verge Maria: per vós, el vostre Fill donà principi als miracles; per vós, l'Espòs donà el vi nou a l'Esposa; per vós, els deixebles cregueren en el mestre.
Postcomunió
Alimentats amb el do sagrat del vostre cos i de la vostra sang, us preguem, Senyor, que, seguint l'exemple de la santa Verge, ens adherim per la fe al vostre Crist i, en comunió amb les necessitats de l'Església, preparem, amb la concòrdia de les voluntats, l'arribada del vostre Regne. Per Crist Senyor nostre.
10. Santa Maria. Deixebla del Senyor
El temps de Quaresma és un «camí» que els fidels «escoltant amb més insistència la paraula de Déu i dedicant-se a l'oració» (SC 109) i portant la creu amb més promptitud d'esperit, van recorrent per tal d'arribar amb consciència neta a celebrar dignament les festes de Pasqua. És així que esdevenen veritables deixebles de Crist, que escolten les seves paraules i s'esforcen a retenir-les (cf. Lc 8, 15), segueixen les seves petjades amb l'abnegació d'ells mateixos (cf. Mt 16, 24) i miren de perseverar fidelment prop de la creu (cf. Jo 19, 26).
Per tant, si, per justos motius, en temps de Quaresma se celebra missa de la Mare de Déu, serà oportú d'utilitzar aquest formulari, en el qual es venera la Mare del Senyor «com a exemple del deixeble... que observa fidelment la paraula de la vida» (Co). La Verge Maria que, per singular disposició de Déu, fou Mare de Crist, també amb molta raó va ser «la seva primera i més perfecta deixebla» (MC 35).
Aquesta missa ensenya la importància de la «paraula de Déu» o del «Verb salvador» en la vida dels deixebles (cf. Co, Pc), implora per a ells la saviesa divina (cf. So), enalteix la llei immaculada del Senyor i els seus judicis justos (Salm resp, Ps 18 [19], 8-11) i ens fa contemplar el Cor de la Verge Maria, que guarda les paraules del Senyor (Ant intr, Ev, Lc 2, 41-52), perquè seguim els seus exemples (cf. Pc).
Entre els Textos eucològics, sobresurt el prefaci Cuius Mater, gloriósa Virgo María, on ressona d'alguna manera la resposta de Crist a la lloança que va fer aquella dona anònima («Sortoses les entranyes que et van dur i els pits que et van criar!»), a la qual ell digué: «Més aviat sortosos els qui escolten la paraula de Déu i la guarden» (Lc 11, 27-28). També hi trobem ressonàncies d'aquella dita de sant Agustí comentant el text de l'Evangeli «Qui és la meva mare?» (Mc 3, 33): «Sí, Maria va fer del tot la voluntat del Pare, i per això és més gran Maria com a deixebla de Crist que com a Mare de Crist. És més afortunat haver estat deixebla de Crist que no pas Mare de Crist» (Sermo 25, 7: PL 46, 937).
Antífona d'introducció
Sou feliç, Maria, vós que, donant fe a l'anunci de l'àngel, heu esdevingut mare del Verb diví. Sou feliç, vós que, meditant en silenci les paraules celestials, heu esdevingut deixebla del Verb diví.
Col·lecta
Senyor, Déu nostre, vós, que ens heu donat, en santa Maria Verge, l'exemple del deixeble que observa fidelment la paraula de la vida; obriu els nostres cors perquè rebin la paraula de salvació que, amb la força de l'Esperit Sant, ressonarà cada dia en el nostre cor i produirà fruits abundosos. Per Crist Senyor nostre.
Oració sobre les ofrenes
Mireu, Senyor, els dons que, agraïts, us presentem en la memòria de la santa Verge, mare i deixebla del vostre Fill; i feu que, amb la seva intercessió, aconseguim abundosament la gràcia i la saviesa que mai no obtindríem amb les nostres forces. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Feliç la Verge Maria, que fou deixebla del Verb encarnat.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació,
Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per Crist Senyor nostre.
Perquè la seva Mare, la gloriosa Verge Maria, amb raó és proclamada feliç per haver portat el vostre Fill en les seves castes entranyes; però encara és més feliç perquè, esdevinguda deixebla del Verb encarnat, va indagar amb diligència el vostre voler i el va complir fidelment.
Per això, amb tots els àngels us lloem, units, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 11, 28
Sortosos els qui escolten la paraula de Déu i la guarden.
Postcomunió
Sadollats, Senyor, amb la felicitat dels sagraments, us demanem humilment que, seguint els exemples de la santa Verge, esdevinguem veritables deixebles de Crist, escoltem sempre la seva paraula, i la complim fidelment. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
11. La Mare de Jesús al peu de la Creu
I
En avançar el temps de Quaresma, disposat com el camí de Jesús cap a la ciutat santa de Jerusalem, lloc de la seva oblació, contemplem molt sovint el misteri de la passió de Crist. També molt sovint es fa present al cor dels fidels el record de la compassió de la Mare de Déu.
En els Propis, tant de les Esglésies particulars com dels Instituts religiosos, trobem formularis que celebren la Mare que pren part en la passió del Fill. El formulari que proposem aquí, llevat del prefaci, prové del Proprium missárum Órdinis Fratrum Servórum beátae Maríae Vírginis, Curia Generális OSM, Roma 1972, pp. 24-27.
Els textos de la missa il·lustren el misteri de la passió de Crist, la qual encara, d'una manera oculta, es completa «en els seus membres, ferits amb les incomptables afliccions d'aquesta vida» (Co). Però és ben just que entrin en aquesta celebració les paraules de l'Apòstol: «Continuo en la meva pròpia carn allò que encara falta als sofriments del Crist en bé del seu cos que és l'Església» (Ant com, Col 1, 24).
La Verge Maria, «Reina del cel i Senyora del món» (Vers, Ev), perseverava dempeus prop de la creu del Fill (cf. Ant intr, Ev, Jo 19, 25-27), «compadint» (cf. Co), «dolorosa» (Vers Ev), però també «coratjosa» i «fidel» (cf. Pf), duent a terme moltes activitats salvadores i «duent a plenitud les profecies antigues» (Pf). Car, al peu de la creu del seu Fill moribund, la Verge Maria era:
—servidora de la redempció (cf. So), «mare compassiva», associada al sacrifici del Fill, Gran Sacerdot (cf. Pc);
—nova Eva, en la qual va tenir acompliment la profecia sobre la funció salvífica de la «Dona» (cf. Gn 3, 15; Jo 19, 26; Ap 12, 1); car així com la primera dona va contribuir «a la mort», també aquesta altra —Maria— va contribuir «a la vida» (cf. Pf, LjG 56);
— Mare de Sió que tots els pobles saluden, dient: «Ciutat de Déu; és l'Altíssim mateix qui l'ha fundada; aquest i aquell altre son fills de Sió» (Salm 86 [87], 3.5), per tal com ha rebut amb amor maternal «els homes dispersos, reunits per la sang de Crist» (Pf, cf. Jo 11, 52);
— model de l'Església que, «contemplant la Verge decidida, conserva íntegra la fidelitat promesa a l'Espòs» (Pf, cf. LG 64).
Antífona d'introducció
Jo 19, 25
Vora la creu de Jesús hi havia la seva mare i la germana de la seva mare, Maria, la muller de Cleofàs i Maria Magdalena.
Col·lecta
Oh Déu, que, amb una finalitat amagada, continueu la passió en els membres del vostre Crist, ferits amb les incomptables afliccions d'aquesta vida; concediu-nos que, així com volguéreu que la Mare dolorosa assistís el seu Fill que moria en la creu, així nosaltres, imitant la santa Verge, ajudem sempre, amb caritat i desig de consolar, els germans que sofreixen algun mal. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Senyor,rebeu amb bondat les ofrenes de la vostra família i feu-ne sagrament de la redempció humana, de la qual la Verge Maria fou servidora a l'altar de la creu. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La Mare va romandre al peu de la Creu del Fill.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per Crist senyor nostre.
Perquè amb un designi providencial volguéreu que la Mare romangués fidel al peu de la creu del Fill, duent a plenitud les profecies antigues i donant-nos nous ensenyaments de vida.
Allà, la santa Verge brilla com una nova Eva, perquè, així com una dona va contribuir a la mort, així una altra dona contribuís a la vida.
Allà, acollint amb amor maternal els homes dispersos, ara reunits per la sang de Crist, realitza el misteri de Sió, mare dels pobles.
Allà, fou exemple de l'Església esposa que, contemplant la Verge decidida, conserva íntegra la fidelitat promesa a l'Espòs, i no s'espanta per les amenaces ni es deixa vèncer per les persecucions.
Per això, nosaltres, units als estols dels àngels, us lloem amb goig, tot dient:
Antífona de comunió
Col 1, 24
Continuo en la meva pròpia carn allò que encara falta als sofriments del Crist en bé del seu cos que és l'Església.
Postcomunió
Hem rebut la penyora de la salvació i us demanem humilment, Senyor, que l'Esperit defensor, que sobreabunda en la vostra Església, es vessi amplament damunt tots els pobles; Esperit, que Crist, gran sacerdot, ens meresqué en el sacrifici de la creu, acompanyat del sofriment de Maria, la seva mare. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
12. La Mare de Jesús al peu de la Creu
II
Aquesta missa celebra la passió salvadora de Crist i alhora recorda la participació de la benaurada Verge a l'obra de la redempció de la humanitat. Car Maria, «per obra de l'Esperit Sant» (Pf), en esdevenir Mare del Crist, fou també, per un nou do de la divina pietat, «participant de la passió» (Pf) i «Mare que patia amb el Fill» (Co 1, Co 2).
Al començament de la missa sentim la profecia de Simeó, que indica amb les mateixes paraules el futur de la Mare i el Fill, anuncia que Crist serà signe de contradicció i que l'espasa del dolor travessarà l'ànima de la Verge (cf. Ant intr, Lc 2, 34-35).
Els Textos eucològics recorden el designi de salvació amb què Déu va associar «la Mare adolorida de compassió... al Fill que sofria» (Co 1, cf. Co 2), i va voler que «al peu de la creu del nou Adam hi hagués la nova Eva (cf. Pf).
És just de celebrar la Verge Maria per la seva compassió salvadora. Ella, «protegida amb la fe, enfortida amb l'esperança i flamejant de caritat» (cf. Vers Ev) perseverà al peu de la creu del Senyor (Ev, Jo 19, 25-27). Allí no regatejà la seva vida a causa de l'abatiment del seu poble (1 Lect, Jdt 13, 17-20); allí, per regenerar els homes amb el nou naixement a la vida de Déu, va sofrir els dolors gravíssims que no havia sentit «quan infantà el Fill» (cf. Pf). Per això la glorifiquen els fidels i diuen: Feliços els sentits de santa Maria Verge, que, sense patir la mort, meresqueren la palma del martiri al peu de la creu del Senyor» (Ant com 1).
Però allò que en la passió de Crist esdevingué realment, ara ho celebrem en el misteri. Per això demanem que, «per aquest sacrifici de l'altar, al qual la Verge s'associa, no sols se'ns esborrin els pecats, sinó que se'ns obri la porta del cel» (So). I que els fidels trobin goig «a participar en els sofriments de Crist», per tal que s'alegrin «el dia que es revelarà la seva glòria» (Ant com 2, lPe 4, 13) i, «duent la creu de cada dia», mereixin «participar en la resurrecció de Crist» (Pc).
El formulari és tret del Proprium missárum Órdinis Fratrum Servórum beátae Maríae Vírginis, Curia Generalis OSM, Roma 1972, pp. 57-60.
Antífona d'introducció
Lc 2, 34-35
Simeó digué a Maria: Aquest noi serà motiu que molts caiguin a Israel i molts d'altres s'alcin; serà una senyera combatuda, i a tu mateixa una espasa et traspassarà l'ànima.
Col·lecta
Oh Déu, vós que associàreu al vostre Fill sofrent la seva mare que patia amb ell, per redimir admirablement l'home, enganyat per la mentida del diable; concediu a tots els pobles la gràcia de deixar la vellura contreta pel pecat i revestir-se de la novetat merescuda per la redempció. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Oh Déu, vós volguéreu que Maria, que sofria amb Jesús, l'acompanyés al peu de la creu; guardeu el fruit d'una obra tan gran en la vostra fillada i feu que creixi cada dia més. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Consumiu, Senyor, amb el foc de l'Esperit Sant, les nostres ofrenes i, per aquest sacrifici de l'altar, al qual la Verge s'associa, feu que, no sols se'ns esborrin els nostres pecats sinó que se'ns obri la porta del cel. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La santa Verge, per un do de la pietat divina, ha participat de la passió.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies per Crist Senyor nostre.
Vós, per redimir la gran família humana, amb una sapientíssima disposició volguéreu que una nova Eva estigués al peu de la creu del nou Adam; per tal que, aquella que havia esdevingut mare per obra de l'Esperit Sant, amb un nou do de la vostra pietat esdevingués participant de la passió; i, aquella que no havia experimentat el dolor en l'infantament del Fill, volguéreu que sofrís dolors cruelíssims quan Crist ens va redimir en la creu.
Per això, amb els àngels i els arcàngels i amb tots els estols celestials, cantem l'himne de la vostra glòria, tot dient:
Antífona de comunió
Feliços els sentits de santa Maria Verge, que, sense patir la mort, meresqueren la palma del martiri al peu de la creu del Senyor.
O bé: 1Pe 4, 13
Alegreu-vos de poder compartir els sofriments de Crist: també el dia que es revelarà la seva glòria desbordareu d'alegria.
Postcomunió
Protegiu, Senyor, els vostres servents, que veneren la compassió de la Verge Maria i heu saciat amb els sagraments pasquals; concediu-los que, duent la creu de cada dia, mereixin participar de la resurrecció de Crist. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
13. Santa Maria, Mare nostra, encomanada a Joan
«Aquí tens el teu fill... Aquí tens la teva mare» (Jo 19, 26-27) son les paraules de Jesús moribund a la creu, que l'Església pren com un testament especial amb què Crist, el Senyor, «va encomanar tots els seus deixebles com a fills» a la Verge Maria (Lleó XIII, Carta encíclica Octóbri mense: ASS 24 [1891-1892] p. 195), i va encomanar als deixebles que la veneressin com a Mare. D'aquí ve que «entre la santa Verge i els deixebles fidels s'estableix un estret vincle d'amor» (Pf), que aquesta missa enalteix i celebra.
La recomanació dels deixebles. En primer lloc, glorifiquem Déu, «el qual ha disposat que Maria habités a l'Església, com una mare que s'alegra amb els fills» (Ant intr, cf. Salm 112 [113], 9). Anomenem Maria «Mare dels creients» (Pf). Vers ella acudeixen segurs els fidels (cf. Pf). I repetidament recordem Jesucrist que «ens ha confiat a la Verge Maria com a fills» (cf. Pc, cf. Co, So, Pf). Ara bé, la «recomanació» és una part del misteri de la passió de Crist i de la compassió de la Verge. Per això la litúrgia recorda la Mare de Déu que, «al peu de la creu... contemplava amb ulls piadosos les ferides del Fill, a través del qual sabia que ens havia de venir la redempció» (cf. Vers Ev), i posa a la seva boca les paraules de l'Apòstol: «Jo ho suporto tot per amor dels elegits, perquè ells també aconsegueixin la salvació i la glòria eterna que Déu ens dona en Jesucrist» (Ant com 2, 2Tm 2, 10). Però, tot contemplant Maria, la litúrgia proposa als fidels l'exemple de la mare admirable dels Macabeus que «contemplà com morien els seus fills, i ho suportà sense descoratjar-se, per l'esperança que tenia posada en el Senyor» (1 Lect, 2M 7, 1.20-29).
La recomanació de la Verge. Però també Crist encomanà la Verge a l'amor i la cura del deixeble estimat: «Aquest és l'apòstol Joan, verge, a qui Crist en la creu encomanà la seva Mare verge» (LH 27 de desembre Ld ant 2). Ara bé, Crist va voler que en l'apòstol Joan tots els deixebles rebessin la Verge Maria com la Mare que li era tan estimada (cf. So, Ve 1276). Els deixebles reben Maria «com a heretat preciosa del mestre» (Pf) i, escoltant les exhortacions de la Verge (cf. Pf, Jo 2, 5), son diligents a «guardar les paraules del mestre» (cf. Pf).
Antífona d'introducció
salm 112 (113), 4.9
El Senyor és excels als ulls de tots els pobles, la seva glòria s'eleva més enllà del cel. Ell fa que en l'Església Maria sigui una mare feliç amb els fills.
Col·lecta
Senyor, Pare sant, que heu posat la salvació de la nissaga humana en el misteri pasqual del vostre Fill, concediu-nos de ser comptats entre els fills d'adopció que Jesús, abans de morir en la creu, confià a la Mare Verge. Ell, que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Senyor, aquestes ofrenes que joiosament us oferim, perquè siguin el cos i la sang
de nostre Senyor Jesucrist; ell, elevat a la creu, confià a la Verge, en la persona de Joan,
tots els deixebles com a fills perquè l'estimessin amb l'amor que li tenia Jesús. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Entrega mútua de Maria i del deixeble.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè, al peu de la creu de Jesús i com a testament seu, neix un estret vincle d'amor entre la santa Verge i els deixebles fidels: Maria és confiada als deixebles com a mare, els deixebles reben la Mare com a heretat preciosa del Mestre.
Ella per sempre més serà la mare dels creients; aquests igualment acudiran esperançats a ella. Ella estima els fills en el Fill; aquests, obedients als consells de la Mare, guarden les paraules del Mestre.
Per ell l'estol dels àngels que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
2Tm 2, 10
Jo ho suporto tot per amor dels elegits, perquè ells també aconsegueixin la salvació i la glòria eterna que Déu ens dona en Jesucrist.
Postcomunió
Que la taula celestial augmenti en nosaltres l'amor de fills, Senyor; en ella ens refem amb el cos i la sang de Crist, que, quan va expirar en l'ara de la creu, es va lliurar a les vostres mans i ens va confiar com a fills a la Verge Mare. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
14. Santa Maria Verge, Mare de la reconciliació
El temps de Quaresma té un caràcter alhora baptismal i penitencial (cf. SC 109). Ja des del dimecres de cendra ressona a la litúrgia la veu de l'Apòstol: «Us ho demanem en nom de Crist: reconcilieu-vos amb Déu» (2C 5, 20). És un text que també trobem en aquesta missa (1 Lect, 2C 5, 17-20).
L'Església ha anat veient més cada dia la funció de reconciliar els homes amb Déu que té la Verge Santíssima. Durant els primers segles, en tractar del misteri del Verb encarnat, els sants Pares afirmen sovint que el si virginal de la Mare del Senyor és el lloc on s'ha realitzat la «pau» entre Déu i els homes. És una doctrina que concorda admirablement amb el magisteri dels Papes del nostre temps: la benaurada Verge —ensenya Joan Pau II— «fou associada a l'obra mateixa de la reconciliació en virtut de la seva maternitat divina» (Exhortació apost. postsinodal Reconciliátio et paeniténtia, 35: AAS 77 [1985], p. 275).
Els escriptors eclesiàstics de l'Edat Mitjana van estudiar profundament la funció maternal de Maria i l'anomenen «camí de reconciliació», «causa general de reconciliació» i «mare de reconciliació», per tal com d'ella va néixer Jesucrist, que és «reconciliació dels pecadors.» Diu sant Anselm de Cantorbery (t 1109): «No hi ha altra reconciliació fora d'aquella que vós, oh casta!, heu engendrat» (H. Barré, Prières anciennes de l'Occident à la Mère du Sauveur, Ed. P. Lethielleux, París 1963, p. 305). Per això els fidels acudeixen a la Verge Maria perquè intercedeixi per ells i puguin obtenir la «gràcia de la reconciliació» i la veneren devotament, almenys des del segle XII, amb el títol de «Refugi dels pecadors.»
Actualment la Verge Maria és venerada amb el títol de «Reconciliadora dels pecadors» en molts de llocs —àdhuc amb culte litúrgic—, gràcies principalment als Missioners de Nostra Senyora de la Salette.
Per això, si durant la Quaresma, sobretot als santuaris on els fidels van sovint a rebre el sagrament de la penitència, se celebra missa de la Mare de Déu, serà oportú de fer servir aquest formulari, que enalteix el Senyor «que estima entranyablement tot el que ell ha creat» (Ant d'int, Salm 144 [145], 9) i recorda el cor de Maria que era «misericordiós envers els pecadors» (Pf).
Gairebé tots els textos, llevat del Prefaci, son trets de la Missa propria beátae Maríae Vírginis Reconciliatrícis peccatórum, Typis Polýglottis Vaticánis 1978, pp. 4-6.
Antífona d'introducció
salm 144 (145), 8-9
El Senyor és compassiu i benigne, lent per al càstig, gran en l'amor. El Senyor és bo per a tothom, estima entranyablement tot el que ell ha creat.
O bé:
Déu vos salve, plena de gràcia, els pecadors us diem clementíssima, perquè amb compassió mireu la nostra misèria.
Col·lecta
Oh Déu, que heu reconciliat el món amb vós amb la sang preciosa del vostre Fill, i heu volgut que la seva mare, al peu de la creu, fos constituïda reconciliadora dels pecadors, feu que, amb la intercessió de santa Maria Verge, aconseguim el perdó dels nostres pecats. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Us presentem, Senyor, aquestes ofrenes de reconciliació i de lloança, perquè, amb la intercessió de santa Maria Verge, refugi dels pecadors, perdoneu compassivament les nostres culpes i dirigiu els nostres cors vacil·lants. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria Verge, refugi de pecadors i mare de reconciliació.
És realment just i necessari, Déu omnipotent i etern, que, sempre us donem gràcies en tot i per tot, i que proclamem les vostres meravelles.
A vós, que, pel gran amor que ens teniu, no ens deixeu quan anàrem errats, sinó que de mil maneres ens torneu a cridar al vostre amor:
Vós, heu donat a la santa Verge, que no tenia tara de pecat, un cor misericordiós envers els pecadors; ells, veient el seu amor maternal, s'hi acosten, implorant el vostre perdó; contemplant la seva bellesa espiritual, s'afanyen a fugir de la lletgesa del pecat; meditant els exemples i paraules de Maria, s'exhorten mútuament a observar els preceptes del vostre Fill.
Per ell l'estol dels àngels que s'alegren eternament a la vostra presència adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Cf. salm 86 (87), 3.7
S'han dit de vós, Maria, coses glorioses, perquè de vós ha sortit el sol de justícia, Crist, Déu nostre.
Postcomunió
Hem rebut, Senyor, els sagraments de la nostra reconciliació: el cos i la sang del vostre Fill; feu que, amb la intercessió de la santíssima Verge Maria, ens donin la gràcia de la vostra misericòrdia, i el premi de la redempció eterna. Per Crist Senyor nostre.
15. Santa Maria Verge, en la Resurrecció del Senyor
Amb el títol Santa Maria Verge, en la resurrecció del Senyor proposem una missa que, llevat de l'Antífona d'introducció i del Prefaci, figura al Missal Romà, Comú de la Mare de Déu en el temps pasqual, els textos de la qual excel·leixen per la doctrina i la bellesa.
Aquesta missa celebra la resurrecció del Senyor i el goig que en resulta:
— arreu de l'univers, que Déu Pare «amb la resurrecció del Fill... Jesucrist, nostre Senyor, ompliu d'alegria» (Co); per això el dia de la resurrecció de Jesucrist va ser un dia «de llum i de vida», «en el qual, esvaïda la nit de la mort, tot el món salta de goig» (Pf);
— a l'Església naixent, que, «en veure, tremolosa, que el seu Senyor neix immortal», es va alegrar (Pf, cf. Lc 24, 41; Jo 20, 20);
— en la Verge Maria, que Déu va omplir de goig inefable «amb la resurrecció de Crist» (Pf).
L'Església, doncs, saluda la Verge i la invita a l'alegria: «Alegreu-vos, verge i mare, Crist ha ressuscitat del sepulcre» (Ant com); «Alegreu-vos, Mare de la llum: Jesús, és el sol de justícia, que venç les tenebres del sepulcre i il·lumina tot el món» (Ant intr); «Déu vos salve Maria, que sofrint al peu de la creu heu suportat els dolors del Fill i ara sentiu una alegria serena» (cf. All).
Maria que «per la fe va concebre el Fill» i «per la fe va esperar la seva resurrecció» (Pf) és el model d'aquella fe amb què els deixebles confessen el Crist, «concebut de la Verge, Déu i home veritable» i confien «arribar a l'alegria eterna... pel poder de la seva resurrecció salvadora» (cf. Pc).
Antífona d'introducció
Alegreu-vos, Mare de la llum: Jesús, el sol de justícia, venç les tenebres del sepulcre i il·lumina tot el món, Al·leluia.
Col·lecta
Oh Déu, vós ompliu el món d'alegria amb la resurrecció del vostre Fill, Jesucrist, nostre Senyor; per la intercessió de la seva Mare, la Verge Maria, concediu-nos d'arribar al goig de la vida eterna. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
En celebrar la memòria de santa Maria Verge, us presentem, Senyor, els nostres dons
i us preguem que ens ajudi aquell que en ella prengué la naturalesa humana, i en la creu es va oferir a si mateix com a víctima immaculada. Ell que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Santa Maria Verge va esperar amb fe la resurrecció del Fill.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè, en la resurrecció del vostre Crist, heu omplert la santa Verge d'una alegria inefable i heu exaltat admirablement la seva fe: ella mateixa, que per la fe va concebre el seu Fill, per la fe va esperar la seva resurrecció; enfortida per la mateixa fe, va veure el dia de la llum i de la vida, a fi que, esvaïda la nit de la mort, tot el món saltés de goig i l'Església, que neix veient de nou ja immortal el seu Senyor, tremolosa, exultés de joia.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Alegreu-vos, Verge i Mare, Crist ha ressuscitat del sepulcre, Al·leluia.
Postcomunió
Per aquests sagraments, Senyor, refermeu-nos en la fe veritable i, ja que confessem que la Verge ha concebut el qui és realment Déu i home, feu que, per la potència de la resurrecció salvadora, mereixem d'arribar al goig que mai no s'acaba. Per Crist Senyor nostre.
16. Santa Maria, Mare de la llum i de la vida
Els sagraments de la iniciació cristiana, que s'administren oportunament durant la Vetlla pasqual, configuren els catecúmens segons la imatge del Crist: amb l'aigua baptismal els fan fills de Déu, amb la santa unció i la imposició de les mans els omplen de l'Esperit Sant i amb la comunió del pa i del vi celestials els fan participar del mateix cos del Crist.
Però els sants Pares ensenyen sovint que els misteris de Crist que l'Església, Mare i Verge, celebra amb els sagraments de la iniciació cristiana, han trobat «l'acompliment real» (cf. Pf) en Maria, Verge i Mare de Déu. L'Esperit que santifica el si de l'Església —la font baptismal— perquè doni a llum els fills de Déu, va santificar el si de Maria perquè infantés el Primogènit entre molts germans (cf. He 2, 11-15). I el mateix Esperit que el dia de Pentecosta va davallar abundosament sobre la Verge Maria, baixa del cel sobre els neòfits quan se celebra el sagrament de la confirmació. Pel que fa a la carn i la sang que a l'ara de la creu Crist va oferir per la vida del món i que cada dia l'Església ofereix en el sacrifici eucarístic, son els mateixos que la benaurada Verge va donar a llum per la nostra salvació.
En aquesta missa commemorem l'ofici maternal envers els fidels tant de l'Església com de Maria. Però la maternitat de Maria ha precedit la maternitat de l'Església i n'és figura i model (cf. LG 63).
En els textos de la missa celebrem Maria com a:
— Verge santa (Co, Pf) que, «sota l'ombra de l'Esperit Sant» (Ant com), va engendrar el Crist, pa de vida (cf. Jo 6, 35), amb què s'alimenten els fidels a l'Església;
— Mare de la llum (Ant intr), car engendrà el Crist, llum del món (cf. Jo 12, 46; Ev 1, Jo 12, 44-50);
— model de l'Església (Ant intr) car també l'Església és verge i «amb una aigua virginal regenera els pobles que creuen (Ant intr) i «imitant la Mare de Crist» (So) ofereix l'oblació eucarística; i allò que es realitza místicament «amb els sagraments de l'Església» va acomplir-se realment en la santa Verge (cf. Pf);
— palau dels sagraments celestials (Ant com), car portà el Crist en el seu «si virginal», i Crist és el «sagrament del Pare»: en ell hi ha amagats tots els tresors de la salvació i de la gràcia i per ell ens és revelat el rostre del Pare (cf. Lc 10, 22; Jo 14, 9).
Aquest formulari, en el qual trobem ressons de la litúrgia de la Vetlla pasqual, es pot utilitzar oportunament els dissabtes del temps pasqual, quan, amb justa causa i respectant les disposicions de les rúbriques, se celebri missa de la Mare de Déu.
Antífona d'introducció
Salve, Mare de la llum: Verge, heu infantat el Crist i heu esdevingut model de l'Església Mare, que amb l'aigua virginal regenera els pobles que creuen, Al·leluia.
Col·lecta
Concediu-nos, Senyor, que, aquells homes terrenals pel seu origen, però que la mare Església ha engendrat per al cel en la font virginal del baptisme, arribin per l'Evangeli de vida i els sagraments de la gràcia a la semblança del seu Autor, Jesucrist, Senyor nostre, el qual, nascut de la Verge pura, ha esdevingut el primogènit de molts germans i el salvador de l'univers. Ell, que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Pare sant, aquesta oblació que l'Església verge us ofereix, imitant la Mare de Crist, a fi que, ella mateixa, congregada de tot poble i nació, esdevingui un sol cos, vivificat per un sol Esperit. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Acció de la Verge Maria en els sagraments de la iniciació cristiana.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè heu volgut, per un do admirable del vostre amor, que, allò que es realitza místicament en els sagraments de l'Església, s'acomplís realment en la santa Verge: l'Església engendra nous fills de les fonts baptismals, després d'haver-los concebut com a verge fecunda, per la fe i l'Esperit Sant.
Ella mateixa ungeix els nascuts de nou amb l'oli preciós del crisma sant perquè l'Esperit, que omplí abundosament santa Maria, vingui generós damunt d'ells; també cada dia para taula als fills i els alimenta amb el pa celestial que la Verge Maria donà per a la vida del món, Jesucrist, Senyor nostre.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Sou feliç, Verge Maria, que, sota l'ombra de l'Esperit Sant, portàreu en el ventre virginal el Fill de l'etern Pare, i esdevinguéreu el palau dels sagraments celestials, Al·leluia.
Postcomunió
Senyor, els qui heu saciat amb el cos de Crist, ompliu-los de l'Esperit de Crist, perquè, aquell mateix que il·lumina tots els camins de l'Església, dirigeixi les nostres accions tal com va santificar la vida entera de Maria. Per Crist Senyor nostre.
17. Santa Maria del cenacle
Moltes diòcesis i famílies religioses veneren la Verge Maria present al Cenacle amb una memòria litúrgica. Entre elles es destaca la Congregació de Germanes de Nostra Senyora del Cenacle, fundada per santa Teresa Couderc (t 1885).
En la Verge Maria que formava part del primer grup dels deixebles de Crist (Ant intr, cf. Fets 1, 14), l'Església ha anat descobrint la mare que encoratjava amb la seva caritat el naixement d'aquella comunitat primitiva i el model excels de l'oració comunitària.
Aquest formulari —amb el qual l'Església glorifica el Pare celestial pel do de l'Esperit Sant que d'ell ha rebut— ens presenta la Mare de Jesús com a:
— Verge plena de l'Esperit Sant: perquè Déu ha omplert la Verge Maria «dels dons de l'Esperit Sant» (Co) i «va ser coberta per l'ombra de l'Esperit en l'Encarnació del Verb, en el naixement del nou poble de Déu, i altra vegada és plena del Do celestial (Pf).
— Model de l'Església, sobretot d'oració, perquè Déu ens ha donat amb la benaurada Verge «en la primitiva Església un exemple admirable de pregària» (Pf): «La Mare de Jesús pregant ben unida als Apòstols» (Pf; cf. Ant intr [Fets 1, 14], Co); ella «que va esperar, pregant, l'arribada de Crist, invoca amb pregària intensa l'Esperit promès» (Pf); però també és exemple de concòrdia, de comunió i de pau (cf. Pf, Pc); de docilitat a la veu de l'Esperit Sant (cf. So), de vigilància fidel (cf. All, Lc 2, 19) i de propagació diligent de la paraula de Déu.
Antífona d'introducció
Cf Fets 1, 14
Els deixebles assistien unànimement a les hores de pregària amb Maria, la Mare de Jesús, Al·leluia.
Col·lecta
Senyor, Déu nostre, que omplíreu dels dons de l'Esperit Sant la santa Verge que pregava amb els Apòstols: atorgueu-nos, per la seva intercessió, que també nosaltres, plens del mateix Esperit, perseverem units en l'oració i portem als germans la bona nova de la salvació. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Pare sant, aquestes ofrenes que joiosament us presentem, i concediu-nos que, imitant amb constància la santa Verge, escoltem dòcilment la veu de l'Esperit i busquem en tot la lloança de la vostra glòria. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La santa Verge, mentre pregava amb els Apòstols demanava la vinguda de l'Esperit Sant.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant,
Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè en la primera Església ens donàreu un exemple admirable de pregària i unió dels cors: la Mare de Jesús pregant ben unida als Apòstols. Ella, que va esperar, pregant, l'arribada de Crist, invoca amb pregària intensa l'Esperit promès; Ella, que va ser coberta per l'ombra de l'Esperit en l'Encarnació del Verb, en el naixement del nou poble de Déu altra vegada és plena del do celestial.
Així, la santa Verge, ardent d'amor, en les vetlles d'oració fou exemple de l'Església, la qual, enriquida amb els dons de l'Esperit, demana, diligent, la segona vinguda del Crist.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Fets 2, 42
Els deixebles es reunien per escoltar l'ensenyament dels Apòstols, per compartir els béns, per partir el pa i per a la pregària.
Postcomunió
Renoveu, Senyor, amb el mateix do de l'Esperit Sant els vostres servents que heu alimentat amb el mateix pa de salvació; i feu que, amb la protecció de la santa Verge, treballem per la pau i la concòrdia dels germans, pels quals Jesucrist, el vostre Fill, s'entregà com a víctima de redempció. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
18. Santa Maria Verge. Reina dels Apòstols
Hi ha molts Instituts religiosos i Societats de vida apostòlica que reconeixen com a Patrona la Mare de Déu present al Cenacle amb els Apòstols i li donen culte litúrgic amb el títol de «Reina dels Apòstols.» Cal esmentar, sobretot, la Societat de l'Apostolat Catòlic fundada per sant Vicenç Pallotti (t 1850), l'Institut Pontifici per a les Missions Estrangeres (P.I.M.E.), obra del bisbe Angelo Ramazzotti (t 1861), la Pia Societat de sant Pau Apòstol i els altres Instituts creats pel servent de Déu Jaume Alberione (t 1971).
Molts homes i dones, encesos de zel apostòlic i missioner, s'han adonat del lloc eminent i «reial» que la Mare de Jesús tenia dintre la primera comunitat, i han vist la importància de la seva presència en l'esdeveniment de la Pentecosta pel que fa a la propagació de l'anunci evangèlic.
Aquesta missa, llevat del Prefaci, pertany al Proprium missarum Societátis Apostolátus Cathólici, Typis Polyglóttis Vaticánis 1972, pp. 3-6.
El formulari és d'un gran valor missional. L'assemblea dels fidels prega Déu per tal de poder «difondre la seva glòria amb la paraula i l'exemple» (Co), perquè l'Església «creixi pel nombre dels fidels» (So) i el poble «camini sempre cap a la salvació» (Pc).
El Prefaci celebra «el designi de salvació» en virtut del qual Maria, «guiada per l'Esperit Sant» va anar de pressa a casa d'Elisabet per dur-li l'anunci de la salvació, i en virtut del qual també «Pere i els altres Apòstols», confirmats amb la baixada de l'Esperit Sant, van sortir coratjosos del Cenacle, disposats a anunciar l'Evangeli de Crist a tots els pobles.
Antífona d'introducció
Fets 1, 14
Els deixebles assistien unànimement a les hores de pregària amb Maria, la Mare de Jesús, Al·leluia.
Col·lecta
Oh Déu, que vau donar als vostres Apòstols l'Esperit Sant, mentre pregaven amb Maria, la Mare de Jesús; concediu-nos, amb la seva intercessió, de servir fidelment la vostra majestat i de poder difondre amb la paraula i l'exemple la glòria del vostre nom.
Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Que amb el vostre ajut, Senyor, i amb la contínua intercessió de santa Maria, les ofrenes que us presentem ens obtinguin aquesta gràcia: que la vostra Església creixi pel nombre dels fidels i brilli sempre per l'abundor de les virtuts. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Maria és invocada com a Reina dels Apòstols.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, en aquesta memòria de santa Maria Verge, que va precedir els Apòstols en l'anunci de Crist.
Ella, guiada per l'Esperit Sant, portà amb diligència Crist a Joan, perquè li procurés el goig i la santificació; Pere i els altres Apòstols, moguts pel mateix Esperit, van anunciar amb valentia l'Evangeli a tots els pobles perquè fos causa de salut i de vida.
També, ara, la santa Verge anima amb el seu exemple els predicadors de l'Evangeli, els agombola amb amor i els ajuda amb una oració incessant, perquè anunciïn per tot el món el Crist Salvador.
Per això, amb tots els àngels i els sants, cantem la vostra glòria, tot dient:
Antífona de comunió
Cf. Lc 11, 27
Sortoses les entranyes de la Verge Maria, que van dur el Fill de l'Etern Pare, Al·leluia.
Beáta víscera Maríæ Vírginis, quæ portavérunt ætérni Patris Fílium.
Postcomunió
Després de rebre els sagraments de la nostra salvació en memòria de santa Maria Verge, reina dels Apòstols, us preguem, Senyor, que el vostre poble, perseverant en el servei dels homes segons la vostra voluntat, camini sempre cap a la salvació. Per Crist Senyor nostre.
19. Santa Maria, Mare del Senyor
Entre els títols amb què l'Evangeli designa la Verge Maria, n'hi ha un d'eminent: Mare del Senyor. És aquell amb què el va saludar Elisabet, mare del Precursor, plena de l'Esperit Sant (cf. Lc 1, 41), quan va saludar-la així: «Qui soc jo perquè la mare del meu Senyor vingui a visitar-me?» (Lc 1, 43).
Amb el títol de Santa Maria, mare del Senyor, proposem aquí una missa que es troba al Missal Romà, Comú de la Mare de Déu en el temps «de durant l'any», n. 3. Els seus textos son notables per la «sobrietat romana», com se sol dir, i per la pietat profunda envers la Mare de Jesús. El Prefaci és del Propi de les misses de l'Orde de la Mare de Déu de la Mercè (Cúria General de l'Orde, Roma 1976, p. 11).
En el Prefaci Déu Pare és glorificat per la doble funció materna que va encomanar a la Verge Maria amb «designi providencial»: envers el seu Fill («heu fet meravelles en la Mare del vostre Fill») i envers el seu poble («compleix una funció maternal en l'Església»).
Antífona d'introducció
Cf Jud 13, 18.20
El Déu altíssim us ha beneït més que totes les dones de la terra. Els homes recordaran per sempre el vostre nom.
Col·lecta
Per la intercessió de santa Maria Verge, la memòria de la qual avui venerem, concediu-nos, Senyor, de participar d'aquella gràcia de la qual ella fou plena. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Commemorant amb alegria la Mare del vostre Fill, us oferim, Senyor, aquest sacrifici de lloança; concediu-nos per aquest intercanvi sagrat de progressar cap a la redempció eterna. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La Mare de Déu, dispensadora fidel de la gràcia divina.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè vós heu fet meravelles en la Mare del vostre Fill i per ella no deixeu d'assegurar la nostra salvació.
Ella, pel vostre designi providencial, compleix en l'Església una funció maternal i és la dispensadora fidel de la vostra gràcia; amb les seves paraules ens instruïu, amb els seus exemples ens atraieu al seguiment de Crist, i amb la seva pregària ens perdoneu.
Per això us donem gràcies, i proclamem amb els àngels les vostres meravelles, tot dient: Sant, sant, sant és el Senyor, Déu de l'univers. El cel i la terra son plens de la vostra glòria. Hosanna a dalt del cel. Beneït el qui ve en nom del Senyor. Hosanna a dalt del cel.
Antífona de comunió
Cf. Lc 1, 48
Totes les generacions em diran benaurada, perquè el Senyor ha mirat la petitesa de la seva serventa.
Postcomunió
Hem rebut, Senyor, els sagraments celestials i us preguem ara que tots els qui hem venerat devotament la memòria de santa Maria Verge siguem també participants del convit etern. Per Crist Senyor nostre.
20. Santa Maria. La nova Eva
Ja des del segle II, gràcies, sobretot, a sant Justí (vers l'any 163) i a sant Ireneu (vers l'any 200), l'Església veu en Maria la nova Eva o la nova Dona, associada estretament al Crist, el nou Adam (1C 15, 45), en l'obra de la salvació. Ella, per la fe i l'obediència, va reparar el mal que l'antiga Eva infligí al llinatge humà amb la incredulitat i la desobediència. «El nus de la desobediència d'Eva es va desfer amb l'obediència de Maria. Allò que la verge Eva va lligar amb la incredulitat la Verge Maria ho va deslligar amb la fe» (sant Ireneu, Advérsus haeréses, 3, 22, 4: SCh 34, p. 82).
En aquest formulari recordem el saludable «misteri de la Dona», Maria i l'Església. Maria és la «figura típica de l'Església» (cf. LG 63), la Dona promesa en el Protoevangeli (cf. Gn 3, 15), aquella que Elisabet proclamà beneïda entre totes les dones (cf. Lc 1, 42), aquella en la qual el Fill de Déu es va fer home (cf. Ga 4, 4), la qui s'avançà a assenyalar l'Hora del Crist a les noces de Canà (cf. Jo 2, 4), la qui acomplí de mare al peu de la creu (cf. Jo 19, 26) i brilla ara al cel, vestida del sol i amb una corona d'estrelles (cf. Ap 12, 1).
Celebrem, doncs, Maria com a:
— primícia de la nova creació: «...heu constituït primícia de la nova creació la Verge Maria, afaiçonada per l'Esperit Sant» (Co; cf. LG 56);
— terra nova, «en la qual» ja des de la seva concepció immaculada, «habita la justícia» (Salm resp);
— primícia del nou poble: «heu fet la Verge Maria primícia del poble que de nou heu
creat (Pf);
— deixebla de la nova Llei: «...primera deixebla de la nova Llei» (Pf);
— la dona a qui Déu ha donat un cor nou, segons la profecia d'Ezequiel (cf. 11, 19): «heu donat un cor nou a la santa Verge» (Pc);
— la dona que prepara «el nou vi» de l'Església: «Sou benaurada, oh Verge Maria... per vós el vostre Fill ha donat a l'Església el nou vi» (Ant com);
—verge fidel, que s'adherí amb tot el cor al sacrifici de la nova Llei» (So);
—Jerusalem nova, o ciutat santa on Déu ha posat el seu tabernacle (cf. Lect, Ap 21, 1-5a).
Breument: santa Maria, «concebuda sens pecat original i enriquida amb els dons de la gràcia, és realment la dona nova» (Pf), la Mare i l'associada al Crist, autor de la nova aliança (cf. Pf).
Antífona d'introducció
Ap 12, 1
Aparegué al cel un gran prodigi: una dona que tenia el sol per vestit, la lluna sota els peus i duia al cap una corona de dotze estrelles.
Col·lecta
Oh Déu, que heu constituït la santa Verge, afaiçonada per l'Esperit Sant, en primícies de la nova creació, feu que, allunyant-nos de la vellura del pecat, abracem de tot cor la novetat de l'Evangeli i complim fidelment el manament nou de l'amor. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Venerem, Senyor, la memòria de santa Maria Verge, que s'adherí amb tot el cor al sacrifici de la nova Llei, i us oferim devotament aquestes ofrenes; també us demanem que, ajudats per la vostra gràcia, avancem cada dia amb una vida nova. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Maria, la dona nova, primera deixebla de la Llei nova.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per Crist Senyor nostre.
Perquè heu donat a Crist, autor de l'Aliança nova, santa Maria Verge com a mare i col·laboradora i l'heu feta primícia del poble que de nou heu creat.
Ella, concebuda sens pecat original i enriquida amb els dons de la gràcia, és realment la dona nova, primera deixebla de la nova Llei.
Ella és la dona feliç en el vostre servei, dòcil a la veu de l'Esperit i que guarda sol·lícitament la vostra paraula.
Ella és la dona feliç perquè ha cregut, beneïda pel fruit sant del seu ventre virginal, exalçada entre els pobres.
Ella és la dona forta en la tribulació, fidel al peu de la creu, gloriosa en l'assumpció.
Per això, us lloem joiosos, tot dient:
Antífona de comunió
Cf. Salm 86 (87), 3; Lc 1, 49
S'han dit de vós coses glorioses, oh Maria: perquè ha fet en vós meravelles el qui és poderós.
O bé:
Sou feliç, Verge Maria: per vós, Déu ens ha donat el Salvador del món; per vós, el vostre Fill ha donat a l'Església el vi nou.
Postcomunió
Senyor, Pare sant, que heu donat un cor nou a la santa Verge, concediu-nos, per la força d'aquest sagrament, que obeïm les inspiracions de l'Esperit Sant i esdevinguem de dia en dia més semblants a Crist, l'home nou. Que viu i regna.
Al Missal Romà trobem la missa votiva d'El Sant Nom de Maria, en la qual només la Col·lecta és pròpia. Moltes Esglésies particulars i molts Instituts religiosos celebren la memòria del Sant Nom de Maria el dia 12 de setembre, gairebé amb el mateix formulari. El formulari que aquí proposem és tret del Propi de les misses de la Companyia de Maria, amb pocs retocs, llevat del
Prefaci.
En aquesta missa glorifiquem Déu Pare, en primer lloc pel «Nom de Jesús», és a dir, «per la persona del seu Fill», així com pel seu poder i la seva missió salvadora: «en el seu nom hi ha tota la salvació» (Pf, cf. Fets 4, 12), «tothom, al cel, a la terra i sota la terra, doblega el genoll al nom de Jesús» (cf. Pf, cf. Fl 2, 10).
Després el glorifiquem pel «Nom de Maria», això és, per la persona que és Mare de Crist i per la seva missió en la història de la salvació (cf. Pf). Ara bé, celebrem el nom de Santa Maria Verge, perquè és:
— gloriós, car Déu, tal com havia fet amb el nom de Judit, figura de Maria, «l'ha enaltida perquè eternament la lloïn els homes» (cf. Ant intr, cí. Jdt 13, 20);
— sant, ja que designa la Dona que fou tota «plena de gràcia» (All, cf. Lc 1, 28) i va trobar que «Déu li ha concedit el seu favor» (Ev, Lc 1, 30), per tal de concebre i infantar el Fill de Déu (cf. Lc 1, 31);
— maternal, perquè Jesús, el Senyor, «quan expirà a la creu, va voler que la seva Mare, la Verge Maria, fos també Mare nostra» (Co), i així els seus fidels rebessin confort «invocant el seu nom maternal» (Co);
— provident, car els fidels que pronuncien sovint el nom de Maria (cf. Pf) «la miren amb confiança com un estel refulgent, la invoquen com a mare en els perills i a ella recorren segurs en les necessitats» (Pf, cf. Co).
Antífona d'introducció
cf. Jud 13, 18.20
El Déu altíssim us ha beneït més que totes les dones de la terra. Els homes recordaran per sempre el vostre nom.
Col·lecta
Oh Déu, el vostre Fill, quan expirà a la creu, va voler que la seva Mare, la Verge Maria, fos també mare nostra; conforteu els qui ens posem confiadament sota la seva protecció, invocant el seu nom maternal. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Senyor, concediu-nos, per aquests dons que us hem ofert, que els nostres cors, il·luminats per l'Esperit Sant, s'afanyin a unir-se a Crist, el vostre Fill, a viure només per a ell i a complaure'l en tot, tal com ho va fer sempre santa Maria Verge.
Prefaci
Santa Maria, temple de la Glòria de Déu.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per Crist Senyor nostre.
Perquè en el seu nom hi ha tota la salvació, davant d'aquest nom, tothom, al cel, a la terra i sota la terra doblega el genoll.
Vós, però, heu volgut, per la vostra gran bondat, que també el nom de Maria Verge ressonés contínuament en la boca dels fidels, que la miren amb confiança com un estel refulgent, en els perills l'invoquen com a mare, i en les necessitats hi recorren segurs del seu ajut.
Per això,us donem gràcies i proclamem amb els àngels les vostres meravelles, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 1, 48
Totes les generacions em diran benaurada, perquè el Senyor ha mirat la petitesa de la seva serventa.
Postcomunió
Concediu, Senyor, als qui heu enfortit en la taula de la paraula i del sagrament que, amb la guia i el patrocini de santa Maria, rebutgin el que és contrari al nom de cristià i segueixin el que li escau. Per Crist Senyor nostre.
22. Santa Maria. L'esclava del Senyor
A l'Evangeli de sant Lluc la Verge Maria s'anomena ella mateixa dues vegades «Esclava del Senyor»: quan dona el sí a l'anunci de l'Àngel (cf. Lc 1, 38) i quan enalteix el Senyor perquè ha fet en ella «meravelles» (cf. Lc 1, 49). El títol d'«Esclava del Senyor», com és obvi en virtut del seu sentit, s'ha de llegir a la llum dels cants del «Servent del Senyor» (cf. Is 42, 1-7; 49, 1-9; 50, 1-11; 52, 1—53, 12); però, sobretot, a la llum del que va fer Jesucrist, el qual, en dur a la realitat plena la figura del «Servent del Senyor», no va venir «a fer-se servir, sinó a servir els altres, i a donar la seva vida com a preu de rescat per tots els homes» (Mc 10, 45).
Es dona culte litúrgic a la Mare de Déu amb el títol d'«Esclava del Senyor» en alguns Instituts religiosos, principalment a la Congregació de la Passió de Jesucrist. La majoria dels textos d'aquesta missa pertanyen als Propis de misses de l'esmentada Congregació (Cúria General CP, Roma 1974, pp. 30-31).
La missa celebra el misericordiós designi de salvació amb què Déu va determinar que la benaurada Verge Maria, la seva esclava humil, fos la mare i col·laboradora del Crist (cf. Co): «Maria, filla d'Adam —com ensenya el Concili Vaticà II—, esdevingué la mare de Jesús; i acollidora de la voluntat salvífica de Déu amb tot el cor sense ni volva de pecat que el llasti, va consagrar-se, oh Servidora del Servent!, íntegrament al seu Fill, a la persona i a l'obra del seu Fill, servint per la gràcia de Déu Totpoderós el misteri de la Redempció sota d'ell i amb ell» (LG 56).
Per això saludem la Verge Maria, esclava humil del Senyor, com la «dispensadora de l'amor vostre» (Pf), que es dedicà totalment al servei diví (cf. So) i a l'obra del Fill per la salvació dels homes (cf. Pf).
Però la missa, ben d'acord amb la doctrina de l'Evangeli, celebra també Maria, l'esclava humil, elevada a la dignitat reial: «ella serví de cor el Crist» (Pf), Déu Pare va honorar-la com cap altra creatura (cf. Pf, Jo 12, 26): «i la qui s'anomenava ella mateixa esclava humil (de Déu)», Déu «va elevar-la a la glòria prop del Fill» i la feu «reina» (cf. Pf). És el que canta admirablement l'al·leluia: «Benaurada sou, oh Verge Maria, perquè us heu dit esclava del Senyor: ara l'Església us saluda com a reina, enaltida sobre els cors dels àngels.»
Antífona d'introducció
Lc 1, 47 48
El meu esperit celebra Déu que em salva, perquè ha mirat la petitesa de la seva serventa.
Col·lecta
Oh Déu, que amb un designi misericordiós de redempció, heu volgut que Maria, la vostra humil esclava, fos la Mare i col·laboradora de Crist; concediu-nos que, seguint sempre el seu exemple, visquem plenament sotmesos a vós i ens afanyem nit i dia per la salvació dels homes. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Pare sant, els dons í les ofrenes que us presentem en la memòria de santa Maria Verge, dòcil esclava, totalment donada al vostre servei, i feu que puguem oferir-nos nosaltres mateixos com una víctima que en tot us complagui. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, esclava del Senyor, contribueix al misteri de la redempció.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè, vós us complaguéreu de forma única en la santa Verge: ella, en efecte, abraçada a la vostra voluntat de salvació s'entregà del tot a l'obra del vostre Fill, col·laborant fidelment al misteri de la redempció; per això, perquè va servir de cor el Crist, vós la vau honorar com cap altra creatura; Ella va dir que era la vostra humil esclava i vós la vau exalçar com a reina gloriosa al costat del vostre Fill, on, com a dispensadora de l'amor vostre, intercedeix benignament per nosaltres.
Per això, amb tots els àngels i els sants cantem l'himne de la vostra glòria, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Salm 85 (86), 15-16
Vós, Senyor Déu, mireu-me, apiadeu-vos de mi; salveu el fill de la vostra esclava.
Postcomunió
Havent rebut l'aliment espiritual, us preguem, Senyor, Déu nostre, que, imitant la santa Verge, estiguem sempre disposats al servei de l'Església i experimentem el goig d'estar al vostre servei. Per Crist Senyor nostre.
23. Santa Maria Verge. Temple del Senyor
El «misteri del Temple» s'ha acomplert en Jesucrist, «en ell hi ha realment present tota la plenitud de la divinitat» (Col 2, 9; cf. Jo 2, 19-22). La Sagrada Escriptura anomena també l'Església «temple sant»: «Ja no sou estrangers o forasters, sinó ciutadans del poble sant i membres de la família de Déu. Formeu un edifici construït sobre el fonament dels apòstols i profetes, que té el mateix Jesucrist per pedra angular. Sobre ell reposa tota la construcció, que es va alçant harmoniosament gràcies al Senyor i forma un temple sant» (Ef 2, 19-21). Àdhuc els simples fidels, per tal com Déu habita en llurs cors, son un «temple de Déu»: «No sabeu que sou un temple de Déu i que l'Esperit de Déu habita en vosaltres ?... Perquè el temple de Déu és sagrat, i aquest temple sou vosaltres» (1C 3, 16-17).
La Mare de Déu és un «temple sant» per raons singulars:
— quan dugué a les entranyes el Fill de Déu, fou constituïda temple veritable del Déu veritable;
— quan guardà la paraula de Déu en el seu cor (cf. Lc 2, 19.51), quan estimà el Crist amb un amor ardent i observà fidelment el que li deia, el Fill i el Pare, d'acord amb la promesa del Senyor, van entrar en Maria i hi van fer estada (cf. Jo 14, 23).
Així, doncs, aquesta missa, amb la imatge del «temple», celebra la maternitat divina de la Verge Maria i la seva santedat de vida.
Maria és anomenada «temple sant», que Déu Pare va edificar per al seu Fill amb un art admirable (cf. Co); «temple singular» de la glòria de Déu, a causa «de l'obediència de la fe i del misteri del Verb fet home» (Pf); «temple de justícia, temple de pietat per a nosaltres pecadors... temple ple de l'Esperit Sant» (All).
Hi ha d'altres imatges encara per significar la benaurada Verge Maria, tretes de la Sagrada Escriptura, que son molt semblants a la imatge del «temple»: Tabernacle, on hi ha Déu i que no serà somogut (Ant com, cf. Salm 45 [46], 5-6; cf. Ant intr, Ap 21, 3); casa del Senyor, que Déu ha omplert amb la seva presència (cf. 1 Lect, 1R 8, 11; Salm resp, Salm 83 [84], 11); casa d'or, «que l'Esperit ha adornat amb abundor de totes les virtuts» (Pf); palau reial, «lluminós amb la resplendor de la Veritat» (Pf) i que el Rei dels reis habita; ciutat santa, «alegrada pels rius de la gràcia» (Pf, cï. Salm 45 [46], 5); arca de l'aliança, «que conté l'Autor de la nova Llei» (Pf).
Antífona d'introducció
Ap 21, 3
Vaig sentir cap a l'indret del tron una veu forta que cridava: És el tabernacle on Déu es trobarà amb els homes. Viurà amb ells, ells seran el seu poble i el seu Déu serà Déu-que-és-amb-ells.
Col·lecta
Oh Déu, vós heu constituït, amb bellesa inexpressable, un temple sant per al vostre Fill en el ventre virginal de santa Maria; concediu-nos que, guardant fidelment la gràcia del baptisme, siguem adoradors vostres en esperit i en veritat, i meresquem també d'esdevenir temple de la vostra glòria. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Senyor, les ofrenes que us presentem joiosament en la memòria de santa Maria Verge, la vida de la qual és per a nosaltres un ensenyament d'oració i de lloança; i vulgueu concedir-nos que, vivint rectament, com ella, us puguem oferir un sacrifici sant. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, temple singular de la Glòria de Déu.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè us prepareu en els nostres cors una mansió, que purifiqueu amb la vostra llum i santifiqueu amb la vostra presència per la gràcia de l'Esperit Sant.
La Verge Maria, per l'obediència de la fe i el misteri del Verb fet home, esdevingué un temple singular de la vostra glòria, una casa d'or, adornada per l'Esperit amb l'abundor de totes les virtuts, un palau reial, lluminós amb la resplendor de la veritat, una ciutat santa, alegrada pels rius de la gràcia, l'arca de la nova aliança, que conté l'autor de la nova Llei, Jesucrist, Senyor nostre.
Per ell els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Salm 45 (46), 5 6
Sou feliç, Verge Maria, vós sou la mansió més sagrada de l'Altíssim: Déu hi és al mig, i us manteniu ferma.
Postcomunió
Senyor, feu que, els qui ens hem alimentat amb el menjar celestial, seguint l'exemple de santa Maria Verge us servim amb una vida santa, us venerem present en els germans, i, amb ella, us lloem amb sinceres lloances. Per Crist Senyor nostre.
24. Santa Maria Verge, Seu de la Saviesa
En les misses de santa Maria, que és la Mare de la Saviesa de Déu encarnada, es llegeixen sovint, ja des del segle X, les «cartes sapiencials» —tretes, principalment, de l'Eclesiàstic i dels Proverbis (cf. OLM 707, 5.6)—, a través de les quals l'Església, quan escolta, en primer lloc, la veu de la Saviesa eterna, s'adona també que parla la Verge Maria: en aquests textos, segons l'opinió comuna dels escriptors de l'Edat Mitjana, la Saviesa de Déu parla, d'alguna manera, «en la persona de la Verge Maria.»
Des del segle XII, les Laudes i les Lletanies marials atribueixen a la Mare de Déu diversos títols, amb els quals enalteixen la seva familiaritat amb la Saviesa eterna: Mare de la Saviesa, Font de la Saviesa, Casa de la Saviesa, Seu de la Saviesa. Entre aquests títols ha predominat sobretot Seu de la Saviesa.
Sota aquest títol se celebra la Mare de Déu, amb culte litúrgic, en algunes Esglésies particulars, en les Universitats d'estudis i en els Instituts religiosos, entre els quals sobresurt la Societat de Maria fundada per sant Lluís Grignion de Montfort (+1716). El formulari de la missa, llevat del
Prefaci, és del Propi de misses de l'esmentada Societat.
Amb el títol de «Seu de la Saviesa» celebrem alhora l'ofici maternal de Maria, la seva dignitat reial i la seva saviesa assenyada en les coses divines:
— l'ofici maternal, ja que, pel misteri de l'Encarnació, resideix la Saviesa del Pare en el si virginal de Maria;
— la dignitat reial, car el Fill que seu a la falda de la Mare és el Rei messiànic, aquell que «anomenaran Fill-de-l'Altíssim», aquell a qui «el Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d'Israel per sempre, i el seu regnat no tindrà fi» (Lc 1, 32-33); cf. Is 9, 6-7); el Rei que els savis vindran a visitar des de llunyanes terres, i, en trobar-lo juntament amb la Mare, l'adoraran i li oferiran presents reials (cf. Mt 2, 1-12);
— la saviesa assenyada, per tal com la Verge Maria se'ns presenta a l'Evangeli com una «Verge assenyada» que ha escollit la part millor (cf. Lc 10, 42) i com una «Mestra de la veritat» que ha comunicat a l'Església els fets i les paraules de salvació que guardava en el seu cor (cf. Lc 2, 19.51): «Oh Mare sapientíssima i l'única digna d'aquest Fill
—escriu sant Bru d'Asti (t 1123)—, que de tal manera meditava totes aquestes paraules en el seu cor, ens les conservava i ens les feia recordar, que després, gràcies al seu ensenyament, a les seves explicacions i al seu anunci, es van escriure, es van predicar arreu del món i foren proclamades a tots els pobles» (Commentária in Lucam, part I, cap. II: PL 165, 355).
Antífona d'introducció
Sou feliç, santa Maria, Verge sapient, que portàreu el Verb de la veritat; sou feliç, Verge prudent, perquè heu escollit la part millor.
Col·lecta
Pare sant i Déu etern, que heu posat misericordiosament en santa Maria Verge el tron reial de la vostra saviesa; il·lumineu la vostra Església amb la llum del Verb de la vida, a fi que, avançant alegre en l'esplendor de la veritat, arribi feliçment al ple coneixement del vostre amor. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Déu sapientíssim, que, per salvar l'home caigut en el pecat, féreu de la Verge Maria la seu de la vostra saviesa; concediu-nos per la seva intercessió de no caure en la supèrbia ans, al contrari, feu que us servim amb una humilitat que us complagui. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Santifiqueu, Senyor, aquests dons que us presentem, i, amb la intercessió de la gloriosa Verge Maria, disposeu en els nostres cors una mansió digna de la vostra saviesa. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La saviesa s'ha bastit una casa en el ventre sant de Maria.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant,
Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per Crist Senyor nostre.
Perquè, amb una bondat immensa, heu dut a terme en santa Maria Verge el sagrament de la nostra redempció, disposat abans de tots els segles.
La saviesa s'ha edificat una casa dintre el ventre sant, el Creador del temps neix subjecte al temps, perquè, esdevingut l'home nou, ens tragués la vellura i ens donés la novetat.
Per això, amb els àngels i tots els sants, us lloem, tot dient:
Antífona de comunió
Veniu a menjar el meu pa i a beure els meus vins i avançareu pel camí del coneixement.
Postcomunió
Per aquests sagrats aliments infoneu, Senyor, als nostres cors la llum de la que va omplir admirablement la Verge Maria, a fi que us coneguem en la veritat i us estimem de tot cor. Per Crist Senyor nostre.
25. Santa Maria Verge, Model i Mare de l'Església I
El 21 de novembre de 1964, a l'acabament de la III sessió del Concili Vaticà II, Pau VI, durant la missa, va declarar la Verge Maria «Mare de l'Església, o sia de tot el poble cristià, tant dels fidels com dels pastors, que li diuen Mare amantíssima» (AAS 56 [1965] p. 1015), i va establir que «des d'ara tot el poble cristià venerés encara més la Verge Maria amb aquest nom suavíssim.»
És per això que moltes Esglésies particulars i famílies religioses han començat a honorar la Mare de Déu amb el títol de «Mare de l'Església.» L'any 1974, per tal de fomentar les celebracions marianes de l'Any Sant de la Reconciliació (1975), es va publicar aquesta missa, que poc després passava a la segona edició típica del Missal Romà entre les misses votives de la Mare de Déu.
El formulari té en compte les innombrables relacions de l'Església amb la Mare de Déu. En primer lloc, celebra l'ofici maternal que santa Maria té a l'Església i a favor de l'Església.
Els Textos eucològics esguarden, sobretot, quatre moments de la història de la salvació:
— l'Encarnació del Verb, en la qual la benaurada Verge «rebent el vostre Verb amb cor immaculat, el va concebre també en el seu si virginal i, portant al món el creador, va donar escalf a l'Església naixent» (Pf);
— la passió de Crist: Ja que el Fill únic de Déu «clavat a la creu, va voler que la seva Mare, la Verge Maria, fos també Mare nostra» (Co, cf. Pf, Ant com);
— la baixada de l'Esperit Sant el dia de la Pentecosta, llavors que la Mare de Déu «uní la seva pregària a la dels deixebles i fou model perfecte de l'Església orant» (Pf);
— l'assumpció de la Verge Maria, perquè ella, «Assumpta ja a la glòria del cel, vetlla per l'Església pelegrina amb amor matern, i guia benignament els seus passos vers la pàtria, fins que arribi el dia gloriós del Senyor» (Pf).
Antífona d'introducció
cf. Fets 1, 14
Els deixebles assistien unànimement a les hores de pregària amb Maria, la Mare de Jesús.
Col·lecta
Oh Déu, Pare misericordiós, el vostre Fill únic clavat a la creu, va voler que la seva Mare, la Verge Maria, fos també mare nostra; concediu a la vostra Església que, amb l'ajut amorós de Maria, sigui cada dia més fecunda, s'alegri de la santedat dels seus fills i atregui al seu si tots els pobles de la terra. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, les nostres ofrenes i feu que esdevinguin un sagrament salvador, perquè, abrandats amb la seva força, i amb l'amor de la Verge Maria, Mare de l'Església, mereixem amb ella unir-nos més estretament a l'obra de la redempció.
Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Maria, model i Mare de l'Església.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
I que en aquesta celebració de la Verge Maria, proclamem la vostra lloança.
Ella, rebent el vostre Verb amb cor immaculat, el va concebre també en el seu si virginal i, portant al món el creador, va donar escalf a l'Església naixent.
Ella, al peu de la creu, en acceptar el testament de l'amor diví, va prendre com a fills tots els homes, engendrats a la vida eterna per la mort de Crist.
Ella, quan els Apòstols esperaven l'Esperit Sant promès, uní la seva pregària a la dels deixebles i fou model perfecte de l'Església orant.
Assumpta ja a la glòria del cel, vetlla per l'Església pelegrina amb amor matern, i guia benignament els seus passos vers la pàtria fins que arribi el dia gloriós del Senyor.
Per això, amb els àngels i tots els sants, us lloem, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Jo 19, 26-27
Jesús, des de la creu digué al deixeble que estimava: Aquí tens la teva mare.
O bé:
Sou feliç, Maria, plena de gràcia, mare i verge; vós brilleu per a l'Església com a model de fe, esperança i caritat.
Postcomunió
Acabem de rebre la penyora de la redempció i de la vida; us demanem, Senyor, que la vostra Església, amb l'ajut maternal de Maria, il·lumini tots els homes amb la proclamació de l'Evangeli i ompli tot el món amb el do de l'Esperit Sant. Per Crist Senyor nostre.
26. Santa Maria Verge, Model i Mare de l'Església II
Aquesta missa celebra Déu Pare que, amb la seva «bondat immensa» (Pf), ha donat la benaurada Verge Maria, Mare del Crist, a l'Església com un «model de virtuts» (cf. Ant intr, Ant com, LG 65). «Bé que l'Església ja ha assolit la perfecció en la Santíssima Verge sense taca ni arruga (cf. Ef 5, 27), en canvi els seguidors del Crist malden encara per santificar-se progressivament, aixafant el pecat; i per això la comunitat tota dels electes aixequen l'esguard a Maria, espill on reverberen les virtuts» (LG 65):
— caritat sublim, que mou els fidels a demanar: «concediu a la vostra Església que, havent obeït com ella el precepte de l'amor, sigui entre tots els pobles, com un sagrament de la vostra predilecció» (Co);
— fe i esperança, que mouen els fidels a pregar perquè l'Església «mirant sempre la Verge Maria, cremi amb el zel de la fe i s'enforteixi amb l'esperança de la glòria futura» (Pc);
— humilitat profunda: «...ens heu donat la Verge Maria com un exemple... de profunda humilitat» (Co);
— oració perseverant i comunitària, perquè els Apòstols i els primers deixebles «assistien unànimement a les hores de pregària amb Maria, la Mare de Jesús» (1 Lect, Fets 1, 12-14); «pregava ben unida amb els Apòstols» (Pf);
— culte espiritual: «Brilla en l'Església com a exemple del culte espiritual, amb el qual nosaltres ens hem d'oferir com una víctima santa i agradable a Déu» (So, cf. Rm 12, 1);
— culte litúrgic autèntic, perquè la Mare de Jesús —com recorda Pau VI— és el model d'aquell «sentiment de pietat amb què l'Església celebra els misteris divins i vivint-los els manifesta» (MC 16); Maria és «la verge que escolta... la verge orant... la verge que infanta... la verge oferent» (Pf, cf. MC 16-21), la verge que vetlla esperant la resurrecció del Fill (cf. Pf). Breument: Maria és «el model de tota l'Església que dona a Déu un culte
diví» (MC 21).
Antífona d'introducció
Sou digna de tota lloança, sagrada Verge Maria, perquè de vós ha nascut el Crist, Déu nostre, i brilleu en l'Església com a model de virtuts.
Col·lecta
Senyor, Déu nostre, que ens heu donat santa Maria Verge com a exemple de caritat sublim i d'humilitat profunda; concediu a la vostra Església que, havent obeït com ella el precepte de l'amor, s'entregui a la vostra glòria i al servei dels homes i sigui, entre tots els pobles, com un sagrament de la vostra predilecció. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Feu, Senyor, que els dons que joiosament us oferim siguin per a nosaltres sagrament de salvació en aquesta memòria de la gloriosa Verge Maria, que brilla en l'Església com a exemple del culte espiritual amb el qual ens hem d'oferir nosaltres mateixos com una víctima santa i agradable a vós. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, exemple de culte perfecte.
És realment just i necessari, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies, per Crist, Senyor nostre.
Perquè, amb la vostra bondat immensa, heu donat a la Verge Església la Verge Maria, com a exemple d'un culte perfecte.
Ella, la Verge que escolta, abraça feliç la vostra paraula i la guarda en silenci, meditant-la en el seu cor.
Ella és la Verge orant, que en el càntic de lloança proclama la vostra misericòrdia, intercedeix sol·lícitament pels esposos de Canà i prega ben unida amb els Apòstols.
Ella, Verge i Mare, infanta un Fill per obra de l'Esperit Sant, i, al peu de la creu, és proclamada mare del poble de la nova Aliança.
Ella, la Verge oferent, porta el seu primogènit per oferir-vos-el al temple, i vora l'arbre de la vida s'uneix a la seva immolació.
Ella, la Verge que vetlla espera sense dubtar la resurrecció del Fill i manté fidelment l'esperança en la vinguda de l'Esperit Sant.
Per això, amb els estols dels àngels, us lloem, joiosos, tot dient:
Antífona de comunió
Sou feliç, Maria, plena de gràcia: a vós aixequem els ulls, a vós que brilleu com exemple de virtuts per a tota la comunitat dels escollits.
Postcomunió
Hem participat, Senyor, dels misteris de la vostra taula i hem rebut piadosament el cos i la sang del vostre Fill; concediu-nos que la vostra Església, mirant sempre la santa Verge, cremi amb el zel de la fe, sigui refermada en la caritat i enfortida amb l'esperança de la glòria futura. Per Crist Senyor nostre.
27. Santa Maria Verge, Model i Mare de l'Església III
Aquesta missa celebra la bondat de Déu. És tan gran l'amor amb què ell ha estimat l'Església, que li ha donat la Verge Maria perquè la contemplés com una imatge profètica de la peregrinació que fa per la terra i de la glòria que obtindrà en el cel. El Concili Vaticà II ens ensenya: «(L'Església) en ella admira i exalta el fruit més excel·lent de la redempció i contempla joiosa, com en una puríssima imatge, allò que ella vol i espera ser tota sencera» (SC 103).
La Verge Maria, «mirall immaculat de la majestat de Déu» (Ant com, cf. Sa 7, 26; cf. Ant intr), ofereix a l'Església la imatge puríssima de la perfecta deixebla, de la verge íntegra, de l'esposa fidel, de la mare sol·lícita i de la reina coronada de glòria. Per això la litúrgia, en la Verge Maria, venera:
— la deixebla perfecta en el seguiment de Crist. I així preguem perquè l'Església, «amb els ulls fits en ella (Maria), segueixi fidelment el Crist» (Co), i es configuri «cada dia més a la imatge de Crist... que admira i exalta en la seva Mare gloriosa» (So);
— «la verge excel·lent per la seva integritat de la fe» (Pf), segons la qual es configura l'Església constantment: car «també ella és verge, i serva íntegra i transparent la fidelitat a l'Espòs» (LG 64);
— «l'esposa unida a Crist amb un vincle indissoluble d'amor i associada a la seva passió» (Pf). «L'Església, pensant en ella amb pietat, contemplant-la dins la llum del Verb fet home, corpresa de veneració s'endinsa fins al sec viu del misteri de l'Encarnació i va fent-se més i més semblant al seu Espòs» (LG 65);
— «la mare que l'Esperit Sant fecundà quan la cobrí amb la seva ombra, sol·lícita pel bé de tots els homes» (cf. Pfj. L'Església «imitant la seva caritat, obeint fidelment el voler del Pare, també esdevé mare per la paraula de Déu que rep amb fe; i amb la predicació i amb el baptisme infanta a vida nova fills, concebuts d'Esperit Sant, nascuts de Déu» (LG 64);
— «la reina adornada amb joiells de les virtuts, ...participant per sempre de la glòria del seu Senyor» (Pf). En Maria «l'Església contempla la imatge puríssima de la seva glòria futura» (Ant intr, cf. SC 103; cf. So, Pf).
Antífona d'introducció
Salve, santa Maria, espill sense màcula! L'Església contempla en vós la imatge puríssima de la seva glòria futura.
Col·lecta
Oh Déu, pel vostre poder i bondat la santa Verge, fruit excel·lent de la redempció, brilla com una imatge puríssima de l'Església; concediu al vostre poble que peregrina per la terra que, amb els ulls fits en ella, segueixi fidelment el Crist, fins que arribi a aquella plenitud de glòria que contempla amb goig en santa Maria. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Senyor, que l'oblació oferta al vostre nom ens purifiqui i faci la vostra Església cada dia més semblant a la imatge de Crist, que admira i exalça en la seva Mare gloriosa. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
La santa Verge refulgeix com una imatge de la futura Glòria de l'Església.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Perquè heu donat a la vostra Església santa Maria Verge com una imatge puríssima de la funció maternal i de la glòria futura: una verge excel·lent per la integritat de la fe; una esposa unida amb vincle d'amor indissoluble a Crist, i associada a la seva passió; una mare fecunda per obra de l'Esperit Sant, i sol·lícita del bé de tots els homes; una reina adornada amb els joiells de les virtuts, que té el sol per vestit, duu al cap una corona d'estrelles i participa per sempre de la glòria del seu Senyor.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Sa 7, 26
Oh Verge Maria, vós sou la resplendor de la llum eterna, el mirall immaculat de la majestat de Déu, la imatge de la seva bondat.
O bé: Lc 1, 31
Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús.
Postcomunió
Concediu, Senyor, a la vostra Església que, enfortida amb la virtut d'aquest sagrament, avanci delerosa pels camins de l'Evangeli fins que arribi a la visió feliç de la pau, de la qual la Verge Maria, humil esclava vostra, ja frueix per sempre, en la glòria del cel. Per Crist Senyor nostre.
28. El Cor Immaculat de Maria
El dissabte després del segon diumenge de Pentecosta, la litúrgia romana celebra el Cor Immaculat de Maria amb un formulari propi. Ara bé, els Propis de les Esglésies particulars i dels Instituts religiosos contenen moltes misses que fan memòria del Cor de Maria sota diferents aspectes. El formulari que aquí proposem és tret en bona part del Propi de la Congregació de Fills de l'Immaculat Cor de Maria (cf. Annáles Congregatiónis 52 [1976] pp. 363-365).
Hem d'interpretar en sentit bíblic l'expressió «Cor de Maria.» Designa la persona mateixa de la Mare de Déu, el seu «ésser» íntim i únic, el centre i la font de la vida interior, això és, de l'enteniment i de la memòria, de la voluntat i de l'amor. Designa també l'esperit indivís amb què va estimar Déu i els germans i es va dedicar diligentment a l'obra salvífica del Fill.
El formulari celebra la misericòrdia de Déu, el qual va oferir a l'Església el Cor de nostre Senyor Jesucrist com a testimoni del seu amor i alhora li donà el Cor de la benaurada Verge perquè el contemplés com el model del «cor nou» de l'home de la «nova Aliança.»
El Cor de la Verge Maria, que va rebre el Verb de Déu plena de fe i d'amor, és anomenat, en primer lloc, «casa del Verb» (Co) i «sagrari de l'Esperit Sant» (Co, cf. LG 53), per tal com l'Esperit Sant hi fa estada permanent. Es diu també que és immaculat (Co), això és, net de la taca del pecat; intel·ligent (Pf), perquè la Verge Maria relacionava les profecies amb els esdeveniments i conservava en el seu cor la memòria de les paraules i dels fets que es referien al misteri de la salvació (cf. Lc 2, 19.51); dòcil (Pf, cf. 1R 3, 9), perquè acceptà de bon grat els manaments del Senyor (cf. Lc 1, 48); nou (Pf), segons la profecia d'Ezequiel (cf. Ez 18, 31; 36, 26), perquè va revestir-se amb la novetat de la gràcia merescuda pel Crist (cf. Ef 4, 23-24); suau (Pf), a semblança del Cor de Crist que digué: «Feu-vos deixebles meus, perquè soc benèvol i humil de cor» (Mt 11, 29); senzill (Pf), o sia, lliure de tota duplicitat i ple tot ell de l'Esperit de la veritat; pur o, segons la benaventurança de Crist (cf. Mt 5, 8), capaç de veure Déu; ferm (Pf) en el compliment de la voluntat de Déu, llavors que, segons la profecia de Simeó (cf. Lc 2, 35), venia la persecució contra el Fill (cf. Mt 2, 13) o es feia imminent la seva mort (cf. Jo 19, 25); atent (Pf), ja que, com feia el cor de l'esposa dels Càntics (cf. Ct 5, 2), va mantenir-se en vetlla i esperant la resurrecció del Crist, quan aquest dormia en el sepulcre.
Antífona d'introducció
Sir 24, 25
En mi trobareu la gràcia de tot camí i de tota veritat, en mi trobareu tota esperança de vida i de virtut.
Col·lecta
Senyor, Déu nostre, que convertíreu el Cor immaculat de santa Maria Verge
en la casa del vostre Verb fet home i en sagrari de l'Esperit Sant; doneu-nos un cor pur i dòcil perquè, obeint fidelment els vostres manaments, us estimem per damunt de tot i socorrem amb sol·licitud les necessitats dels germans. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Mireu, Senyor, les ofrenes que us presentem en la memòria de santa Maria Verge, i concediu-nos que, seguint els seus exemples, guardem fidelment les riqueses de la gràcia del vostre Fill i les contemplem, meditant-les, nit i dia. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
El cor de santa Maria Verge, cor de l'home de la nova Llei.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies per Crist Senyor nostre.
Vós heu concedit a santa Maria Verge un cor intel·ligent i dòcil, perquè complís amb perfecció els vostres desigs; un cor nou i suau, on poguéssiu inscriure la Llei de la nova Aliança; un cor pur i senzill, perquè la Verge meresqués concebre el vostre Fill i veure-us per sempre amb l'alegria del cel; un cor ferm i atent, perquè aguantés intrèpida l'espasa del dolor i esperés amb fidelitat la resurrecció del Fill.
També nosaltres, amb tots els àngels, us cantem, plens de joia, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 2, 19
Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava.
Postcomunió
Hem participat, Senyor, dels dons de la redempció eterna: feu que els qui celebrem la memòria de la Mare del vostre Fill, ens gloriem de l'abundor de la vostra gràcia i progressem constantment en la salvació. Per Crist Senyor nostre.
29. La Mare de Déu. Reina de tot el món
L'any 1954 Pius XII va instituir la festa de la Mare de Déu Reina perquè se celebrés el 31 de maig. L'any 1969 Pau VI promulgà el nou Calendari Romà General i traslladà aquesta festa al 22 d'agost, dia en què s'escau l'octava de l'Assumpció. Era oportú, per tal com la dignitat reial de la Mare de Déu pertany al misteri de la seva plena glorificació i configuració amb el seu Fill, Rei immortal dels segles. El Concili Vaticà II ens diu: «La immaculada Verge..., finit el termini de la vida terrenal, fou enlairada al cel gloriosament en cos i ànima, i el Senyor l'ha enaltida com a Reina universal, perquè s'assemblés més del tot al seu Fill, el Senyor dels qui dominen (cf. Ap 19, 16), que va esclafar el pecat i la mort» (LG 59).
Així com el Regne de Crist «no és d'aquest món» (Jo 18, 36), tampoc la potestat reial de Maria no pertany a l'ordre de la natura, sinó de la gràcia. Entre els elements que, en l'ordre de la gràcia, constitueixen la dignitat reial de la Mare de Déu, els textos de la missa en celebren quatre principalment: la humilitat, la funció maternal, la intercessió suplicant i el signe de la glòria futura de l'Església.
La Mare de Déu, al cel, és Reina gloriosa perquè, a la terra, va ser una esclava humil (cf. Lc 1, 38.48), i, segons la dita del Senyor, «el qui s'humilia serà enaltit» (Lc 4, 11). Déu Pare, que ha col·locat a la seva dreta, «coronat de glòria i majestat» (Pf; Ps 8, 6), el Crist humiliat fins a la mort (cf. Pf; Fl 2, 8), ha enlairat igualment «la Verge Maria, esclava humil..., per damunt dels estols dels àngels» (Pf).
Santa Maria és Reina i Mare, perquè fou mare del Rei messiànic, que seu «al soli reial de David» (Is 9, 6; cf. 1 Lect, Is 9, 2-4.6-7; Ev, Lc 1, 26-38), i, per voler de Déu, ella és també la nostra mare, com proclama l'Església: «Oh Déu, vós que constituíreu la Mare del vostre Fill com a Mare i Reina nostra» (Coj. Maria és Reina suplicant, perquè, «glorificada per damunt dels estols dels àngels» (Pf) regna gloriosament amb el seu Fill i «intercedeix a favor de tots els homes com a advocada de la gràcia i reina de l'univers» (Pf; cf. LG 62).
La Mare de Déu és Reina que fa de model de la Glòria que tindrà l'Església futura. Allò que ha esdevingut en ella, membre eminent de l'Església, es realitzarà també en tots els membres del Cos místic. Per això, amb tota raó, l'Església demana la intercessió de la Verge Maria per tal que els seus membres, «en el Regne celestial», obtinguin «la glòria que pertoca als vostres fills» (Co).
Trobem el formulari d'aquesta missa al Missal Romà, dia 22 d'agost. El Prefaci conté reminiscències de la pregària de la coronació d'una imatge de la Mare de Déu (cf. Ritual de la coronació d'una imatge de Maria.
Antífona d'introducció
Salm 44 (45), 10
Teniu la reina a la dreta, vestida amb brocats d'or.
Col·lecta
Oh Déu, vós que constituíreu la Mare del vostre Fill com a Mare i Reina nostra, feu que, ajudats amb la seva intercessió, aconseguim en el regne celestial la glòria que pertoca als vostres fills. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
En la memòria de santa Maria Verge, us oferim, Senyor, els nostres dons; que ens ajudi el vostre Fill fet home, que es va oferir a vós en la creu com a víctima immaculada. Ell que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
La santa verge, humil esclava, és exalçada al cel.
És realment just que us donem gràcies, és necessari que us glorifiquem, Pare sant, per Jesucrist, Senyor nostre.
Vós, Déu misericordiós i just, disperseu els homes de cor altiu i exalceu els humils: heu posat a la vostra dreta el vostre Crist, que s'abaixà fins a la mort, i l'heu coronat de glòria i majestat, com a rei de reis i senyor dels qui dominen.
Vós heu glorificat per damunt dels estols dels àngels santa Maria Verge, la vostra humil esclava, que va suportar pacientment la ignomínia de la creu; ara, al cel, regna gloriosa amb Crist, i intercedeix a favor de tots els homes com a advocada de la gràcia i reina de l'univers.
Per això, nosaltres, amb tots els àngels, us cantem plens de joia, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 1, 45
Feliç vós, Verge Maria, que heu cregut! S'ha complert allò que el Senyor us ha fet saber.
Beáta es, Virgo María, quæ credidísti, quóniam perficiéntur ea quæ dicta sunt tibi a Dómino.
Postcomunió
Hem rebut, Senyor, els sagraments celestials: feu que els qui celebrem la memòria de santa Maria Verge, puguem ser partícips del convit etern. Per Crist Senyor nostre.
30. Santa Maria. Mare i Mitjancera de la gràcia
L'any 1921, Benet XV, a petició del cardenal Mercier (t 1926), va concedir l'ofici i la missa de santa Maria mitjancera de totes les gràcies, perquè se celebrés a Bèlgica el dia 31 de maig. La Seu Apostòlica concedí també aquest ofici i missa a moltes altres diòcesis i Instituts religiosos que ho demanaven. Així ha arribat a fer-se gairebé general la memòria de santa Maria Mitjancera.
L'any 1964, el Concili Vaticà II va explicar extensament la funció de Maria en el misteri de Crist i l'Església i va precisar amb tota cura el sentit i la força de la «mediació» de la Mare de Déu: «L'ofici de Maria com a mare dels homes no fa cap mena d'ombra, no atenua gens aquesta única mediació del Crist; és més aviat un exponent del seu valor. Car tot l'influx salvador de la santa Verge no prové de cap intrínseca necessitat natural, ans del voler de Déu i de l'abundor inesgotable dels mèrits del Crist; recolza en la mediació del Crist, de la qual depèn totalment i de la qual poua tota la força; i en comptes d'impedir gens la unió immediata dels creients amb el Crist, la intensifica» (LG 60).
Per últim, la Sagrada Congregació per al Culte Diví, l'any 1971, va aprovar sota el títol de Santa Maria, Mare i Mitjancera de la gràcia una missa que, seguint fidelment la doctrina del Concili Vaticà II, celebra alhora la funció maternal i l'ofici de mitjancera de la benaurada Verge (cf. Proprium missarum Órdinis Fratrum Servórum beátae Maríae Vírginis, Curia Generális OSM, Roma 1972, pp. 36-37). Actualment, aquesta missa se celebra en molts llocs el dia 8 de maig, i és la que proposem aquí amb petites modificacions i un nou Prefaci.
El formulari, com és de raó, celebra primerament el Crist «Déu veritable i home veritable, el mitjancer únic, sempre viu per intercedir per nosaltres» (Pf; cf. 1 Tm 2, 5; He 7, 25; So, Pc). Però també recorda la Verge Maria «mare de misericòrdia i mitjancera de la gràcia», per tal com Déu Pare «amb un designi inescrutable de la seva providència» (Co, Pf), va constituir-la mare i col·laboradora del Redemptor (cf. Co, Pf).
La Verge Maria és Mare de la gràcia, perquè va dur «en el seu sant ventre el qui és Déu i home veritable» (Ant intr) i ens donà l'«Autor de la gràcia» (Co; cf. Alt).
Maria és Mitjancera de la gràcia, perquè és l'associada del Crist en aquella acció que ens dona la gràcia més gran: en la redempció i en la salvació, en la vida divina i en la glòria que no té fi (LG 61).
En el formulari, la «mediació» de Maria s'interpreta rectament com una «mitjanceria d'amor matern» o «deure maternal» (Pf), és a dir, «de perdó i d'intercessió, de petició i de gràcia, de reconciliació i de pau» (Pf).
Antífona d'introducció
Salve, santa Maria, font de la pietat, rica de totes les gràcies, vós porteu en el vostre sant ventre el qui és Déu i home veritable.
O bé:
Salve, santa Mare de Déu, per vós se'ns ha donat la vida perduda, per vós que heu tingut un fill que ve del cel i heu infantat el Salvador del món.
Col·lecta
Oh Déu, que amb un designi inescrutable de la vostra providència, volguéreu que santa Maria Verge ens portés l'Autor de la gràcia, i la hi donàreu com a col·laboradora en el misteri de la redempció humana; concediu-nos, per la seva intercessió, d'obtenir l'abundor de les gràcies i d'arribar al port de la salvació eterna. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, aquestes ofrenes de reconciliació i de lloança que us oferim en aquesta memòria de la gloriosa Verge Maria; i, per la força de l'Esperit Sant, feu que esdevinguin sagrament de la redempció humana, a fi que, allò que ens reconcilia amb vós per voluntat de Crist mitjancer, sigui per a nosaltres deu de gràcies i doll perenne de salvació. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La mitjanceria de Maria, signe del seu amor matern.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies per Crist Senyor nostre.
Vós heu fet de Crist, Déu veritable i home veritable, el mitjancer únic entre vós i els homes, sempre viu per intercedir per nosaltres.
I també heu volgut amb un designi de bondat que santa Maria Verge, mare i col·laboradora del Redemptor, complís en l'Església un deure maternal: de perdó i d'intercessió, de petició i de gràcia, de reconciliació i de pau.
Aquesta mitjanceria d'amor matern depèn tota de la mediació única de Crist i pren d'ella tota la seva eficàcia.
Així, els fidels que passen angoixes o perills es refugien confiadament en santa Maria, la qual invoquen com a mare de misericòrdia i mitjancera de la gràcia.
Per això, nosaltres amb tots els àngels, us cantem, plens de joia, tot dient:
Antífona de comunió
Ap 22, 17
L'Esperit i l'esposa diuen: «Veniu.» I els qui escolten, que diguin: «Veniu.» Que s'acostin els assedegats. Tothom qui vulgui, que prengui l'aigua de la vida sense pagar res.
Postcomunió
Satisfets, Senyor, a les fonts de salvació, us preguem que, per l'eficàcia del sagrament i la intercessió de Maria, units més íntimament a Crist mitjancer servim cada dia amb més fidelitat el misteri de la redempció. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
31. Santa Maria Verge. Font de salvació
Els Textos eucològics tant de l'Església Oriental com de l'Occidental honoren sovint la Mare de Déu amb el títol de «font.» Així l'anomenen: «font d'aigua viva», «font de caritat», «font de clemència», «font de gràcia», «font de misericòrdia», «font segellada» (cf. 1 Lect, Ct 4, 12), «font de salvació», etc. (cf. G. G. Meersseman, Der Hymnos Akathistos im Abendland vol. II, Universitàtsverlag, Friburg de Suïssa 1960, pp. 309-310).
Hi ha també molts santuaris dedicats a la Mare de Déu amb el títol de «font», prop dels quals surt ben sovint una deu d'aigua, que els fidels utilitzen. Entre els més importants, trobem a l'Orient el celebèrrim santuari de la Mare de Déu de la Font Vivificant, erigit a la ciutat de Constantinoble el segle VI. A l'Occident tenim el santuari de Lourdes, edificat prop de la cova on la Mare de Déu l'any 1854 es va aparèixer a santa Maria Bernadeta Sobirous i on precisament feu brollar una font.
En el formulari se celebra:
— la maternitat divina de Maria, car Déu nostre Senyor ens ha obert amb ella «la deu de la salvació» (Coj. Maria «va infantar de manera admirable el Verb fet home, Jesucrist, font d'aigua viva» (Pf); aquest és el veritable temple de Déu (cf. Jo 2, 21), del qual brolla l'aigua saludable que guareix tot el que toca (cf. 1 Lect, Ez 47, 1-2.8-9.12); aquest
—el Crist— convida els sedejants a venir-lo a trobar i a beure (cf. Ant com, Jo 7, 37), perquè rebin el do de l'Esperit Sant els qui creuen en ell (cf. Jo 7, 39); ell és la pedra (cf. 1C 10, 4), percudida amb la llança, d'on «a l'instant sortí sang i aigua» (Ev, Jo 19, 25-37);
— la maternitat espiritual de la santa Església, car aquesta, com una mare provident, apaga la set dels fidels donant-los «les aigües... de la salvació que brollen del costat del Crist, aigües que ella en els sagraments conserva pures i fecundes (Pf), sobretot en el convit eucarístic, d'on els fidels treuen «amb goig les aigües de les fonts del Salvador» (Pc; cf. Salm resp, Is 12, 3) i «el sagrament rebut» se'ls fa «font d'aigua... que arriba fins a la vida eterna» (Pc);
— l'efusió de l'Esperit Sant, simbolitzada sovint a l'Escriptura amb l'efusió de l'aigua.
A l'Antífona d'introducció es recorden les paraules d'Isaïes: «Abocaré aigua en el país assedegat, ...el meu Esperit damunt els teus fills, la meva benedicció damunt els teus rebrots» (Is 44, 3). La font d'on brolla l'aigua és el mateix Crist («traient sempre l'aigua d'aquesta font de vida, donem els fruits ubèrrims de l'Esperit Sant» (Co) i també els sagraments que ell va instituir i que omplen els fidels «que els reben de l'Esperit Sant» (Pf).
Molts textos del formulari i les segones lectures de la litúrgia de la paraula han estat trets del fascicle Propio de la misa y de la liturgia de las horas de la diòcesis de Cartagena, Cartagena 1985, pp. 32-34.
Antífona d'introducció
cf Is 44, 3-4
Abocaré aigua en el país assedegat, abocaré el meu Esperit damunt els teus fills i la meva benedicció damunt els teus rebrots: i creixeran com salzes vora el corrent d'aigua.
O bé: Salm 45 (46), 5-6a
Els braços d'un riu alegren la ciutat de Déu, la mansió més sagrada de l'Altíssim. Déu hi és al mig, es manté ferma.
Col·lecta
Senyor, Pare sant, mentre celebrem amb goig la memòria de santa Maria Verge, per la qual ens heu obert la deu de la salvació, Jesucrist, el vostre Fill, us demanem que, bevent sempre d'aquesta font de vida, donem els fruits abundosos de l'Esperit Sant. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Feu, Senyor, que les ofrenes que amb goig hem presentat siguin un sagrament de salvació en aquesta memòria de la gloriosa Verge Maria, per intercessió de la qual, amb un signe admirable, el vostre Fill va canviar en vi l'abundor de l'aigua. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Santa Maria va infantar Jesucrist, font d'aigua viva.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies i que en aquesta celebració de la gloriosa Verge Maria us cantem amb la deguda lloança.
Perquè santa Maria Verge, que fou coberta amb l'ombra de l'Esperit Sant, va infantar de manera admirable el vostre Verb fet home, Jesucrist, font d'aigua viva, perquè en beguessin tots els homes i calmessin la seva set d'amor i de comunió.
També la vostra Església ofereix a tots els fidels les aigües de la salvació que brollen del costat de Crist, aigües que ella en els sagraments conserva pures i fecundes, perquè, tot rebent-les amb fe s'omplin de l'Esperit Sant i descobreixin el mateix Crist Salvador.
Per ell, l'estol dels àngels, que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells, per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Jo 7, 37
Si algú té set que vingui a mi i begui; del qui creu en mi naixeran rius d'aigua viva.
O bé: Is 55, 1
Oh tots els assedegats, veniu a l'aigua; compreu i mengeu, veniu, compreu llet i vi sense diners, sense pagar res.
Postcomunió
Sadollats, Senyor, amb aquest convit celestial, hem begut amb goig les aigües a les fonts del Salvador; concediu-nos, als qui celebrem la memòria de santa Maria, que el sagrament rebut sigui per a nosaltres una font d'aigua que arribi fins a la vida eterna. Per Crist Senyor nostre.
32. Santa Maria Verge. Mare i Mestra espiritual
Els germans i les germanes carmelites, tant els de l'antiga observança com els qui foren reformats per santa Teresa de Jesús (t 1582), sempre han treballat intensament per difondre àmpliament i pertot l'amor a l'oració, el desig d'aconseguir la perfecció evangèlica i el culte a la Mare de Crist.
Veneren, sobretot, la Verge Maria amb el títol «de la muntanya del Carmel» (o Mare de Déu del Carme). Ella, com a Mare amantíssima els sosté, com a Patrona segura els protegeix i com a Germana fidel els acompanya en el seu camí vers «la muntanya que és el Crist» (Co). Els carmelites contemplen assíduament tot el misteri de la benaurada Verge, però es fixen de bon grat en la Mare de Déu quan es dedica a l'oració, quan porta una vida amagada, quan guarda al cor les paraules del Senyor i quan fa obres de caritat.
Els germans i les germanes carmelites sempre han reconegut la Verge Maria com a «Mare i Mestra espiritual», per tal com fou una perfecta deixebla de Crist i «no deixa mai d'engendrar» (Pf) fills per a Déu: «obliga amb el seu amor i els atreu amb el seu exemple a buscar la perfecció de la caritat» (Pf).
En el formulari celebrem la Mare de Déu com a:
— Mestra que, conservant al cor les paraules del Senyor (cf. All, Ant com, Lc 2, 19.51) ens «instrueix amb el seu exemple» (So) en «el temor del Senyor» (Ant intr, cf. Salm 33 [34], 12), i de la qual sabem que va ser «un model de vida segons l'Evangeli, i nosaltres, mirant-la, tot pregant, aprenem... a estimar Déu per damunt de tot, a contemplar amb el seu esperit el Verb de Déu i a servir amb un cor com el d'ella els nostres germans» (Pf).
— Mare, que ens invita amorosament a «pujar la muntanya del Senyor» (Ant intr; cf. Is 2, 3), la qual és el mateix Crist (cf. Co); Mare també a través de la qual diu la Saviesa: «El qui em trobi a mi trobarà la vida» (Pr 8, 34; cf. 1 Lect, Pr 8, 17-21.34-35); Mare també, que al peu de la creu del Senyor ens va rebre com a fills (cf. Ev, Jo 19, 25-27), «ens guarda amb el seu patrocini» (Soj) i ens protegeix amb la seva «defensa» (Co).
Aquesta missa, amb alguns canvis, ha estat treta del Proprium Missárum Fratrum Discalceatórum Órdinis beatíssimae Vírginis de Monte Carmélo, apud Curiam Generálem OCD, Roma 1973, pp. 51-52.90.
Antífona d'introducció
Salm 33 (34) 12; cf. is 2,3
Veniu, fills meus, escolteu-me; us ensenyaré com heu de venerar el Senyor. Veniu, pugem a la muntanya del Senyor i seguim les seves rutes.
Col·lecta
Que ens ajudi, Senyor, la intercessió valuosa de la gloriosa Verge Maria, a fi que, protegits amb la seva defensa, puguem arribar a la muntanya que és el Crist. Ell, que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Senyor, per la virtut d'aquestes ofrenes que us fem generosament, santifiqueu els vostres servents, els quals la Verge Maria instrueix amb el seu exemple i guarda amb el seu patrocini, perquè, complint fidelment els compromisos del baptisme, serveixin amb cor sincer a vós i semblantment els germans. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, mare nostra, ens obliga amb el seu amor, i, com a mestra, ens instrueix amb els seus exemples.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que sempre i en tot lloc us donem gràcies.
I que a vós, en la memòria de la benaurada sempre Verge Maria, us lloem, us beneïm, us glorifiquem.
Perquè ella, íntimament unida al misteri del vostre Crist, no deixa mai d'engendrar amb l'Església nous fills per a vós, els obliga amb el seu amor, i els atreu amb els seus exemples a buscar la perfecció de la caritat.
Ella va ser un model de vida segons l'Evangeli i nosaltres, mirant-la, tot pregant, aprenem del seu pensament a estimar-vos per damunt de tot, a contemplar amb el seu esperit el vostre Verb i a servir amb un cor com el d'ella els nostres germans.
Per això, nosaltres amb tots els àngels, us cantem, plens de joia, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 2, 19
Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava.
Postcomunió
Que la gràcia del vostre amor ens protegeixi, Senyor, ara que ens hem alimentat amb el sagrament del cos preciós i de la sang del vostre Fill, i ens faci imitadors fidels de les virtuts de santa Maria Verge. Per Crist Senyor nostre.
33. Santa Maria Verge. Mare del Bon Consell
Arreu del món els fidels invoquen Maria com a mare del bon consell, quan reciten piadosament les Lletanies de la Verge, car l'any 1903 Lleó XIII va inserir aquesta invocació al formulari lauretà. El culte a Santa Maria Verge, Mare del Bon Consell, té origen a la població de Genazano, situada prop de Roma, on Maria té dedicat un santuari cèlebre. Des d'allí, per obra sobretot dels germans i germanes de la Família o Institut de sant Agustí, aquesta devoció s'ha estès pertot arreu.
És amb tot dret que honorem Maria amb el títol de «Mare del Bon Consell»: és mare de Crist, anomenat profèticament per Isaïes «Conseller prodigiós» (Is 9, 5; cf. 1 Lect, Is 9, 2-7; Pc); va passar tota la vida guiada per «l'Esperit de consell», que la «protegí amb la seva ombra» (So); «acceptà de cor» el decret diví d'integrar totes les coses en Crist» (Pf; cf. Ef 1, 10), i Déu l'omplí «abundosament amb els dons de l'Esperit Sant» (Pf), entre els quals sobresurt «l'esperit de saviesa» (Ant intr; cf. Sa 7, 7b).
Amb aquest formulari celebrem Maria com a Mare i Mestra, enriquida amb el do de consell, que proclama amb agraïment allò mateix que diu la Saviesa increada: «Són meus el consell i la prudència, és meva la intel·ligència i la potència» (All, Pr 8, 14); que comunica volentera els seus dons als fills i deixebles (cf. Ant intr) i els avisa que facin en primer lloc tot allò que Crist els mana (cf. Ev, Jo 2, 1-11; Ant com, Jo 2, 5).
Amb la celebració d'aquesta missa demanem a Déu amb tenacitat el do de consell, per tal que «ens faci conèixer allò que li és plaent i siguem ben orientats en les nostres accions» (Co; cf. Pcj.
Aquesta missa, llevat del Prefaci, ha estat treta del Proprium missárum Órdinis Fratrum sancti Augustíni, aprovat l'any 1975 per la S. Congregació per al Culte Diví.
Antífona d'introducció
Sa 7, 7b. 13
Vaig cridar l'Esperit de saviesa, i em vingué; l'he apresa amb desinterès i la comunico de bon cor, sense amagar-ne la riquesa.
Col·lecta
Senyor, vós sabeu que els pensaments dels homes son temorosos i incerts; comuniqueu nos la vostra voluntat, per intercessió de santa Maria Verge, de la qual va prendre carn el vostre Fill, perquè coneguem allò que us és plaent i siguem ben orientats en les nostres accions. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Senyor, que el vostre Esperit de consell, que va cobrir amb la seva ombra santa Maria, la vostra esclava, us faci acceptables aquests dons que us hem ofert amb respecte. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria es va adherir íntimament al decret diví del vostre amo.
Perquè heu omplert abundosament la santíssima Verge Maria amb els dons de l'Esperit Sant, a fi que fos una digna mare i col·laboradora del Redemptor.
Adornada amb aquestes gràcies va cercar sempre la vostra voluntat i la va complir fidelment; va cantar joiosament la vostra misericòrdia, i es va adherir íntimament al decret diví del vostre amor, que volia integrar totes les coses en Crist.
Per ell, l'estol dels àngels, que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
cf Jo 2, 5
La Mare de Jesús va dir als qui servien: «Feu tot el que ell us digui.»
Postcomunió
En celebrar, Senyor, la memòria de santa Maria, mare del bon consell, hem participat dels vostres misteris; concediu-nos d'aprendre el que us és plaent i de ser salvats pel vostre Fill, que, per la Verge Maria, ens heu donat com a conseller admirable. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
34. Santa Maria Verge. Causa de la nostra alegria
Jesucrist, quan va venir al món per dur als homes la pau i l'alegria (cf. Jo 15, 11; 17, 13), va omplir de goig, en néixer, els humils pastors (cf. Lc 2, 10), ressuscitant d'entre els morts va alegrar els deixebles (cf. Jo 20, 20; Lc 24, 41), pujant al cel deixà els apòstols plens d'un goig gran (cf. Lc 24, 52), i seient a la dreta del Pare envià l'Esperit de caritat i de goig a l'Església naixent (cf, Ga 5, 22).
L'Església Esposa sempre ha posat en Crist Espòs el seu goig i cada dia l'ha estimat més i més amb una alegria més gran. Quan, per Maria, Jesús va venir fins a nosaltres, l'Església va anar entenent de mica en mica que la benaurada Verge, per la seva col·laboració en l'Encarnació del Verb, era causa, origen o font d'aquesta alegria. S'ha adonat també que la tristesa que Eva va introduir al món amb la desobediència, Maria, amb l'obediència, l'ha convertida en goig. Per això va començar a venerar-la amb aquest títol: «Causa de la nostra alegria.» El culte de la Mare de Déu amb aquest títol s'ha propagat, sobretot, a França i al Canadà (Nôtre Dame de Liesse).
El formulari recorda les obres de salvació que Déu ha fet per Crist en l'Esperit Sant i que han dut alegria a la benaurada Verge, a l'Església o al llinatge humà. Celebrem principalment:
— l'elecció de Maria, que des de tota l'eternitat «ha rebut el favor de Déu» (cf. Ant intr, cf. Lc 1, 30) i ha estat elegida per Déu com «estatge diví» («Jo vindré per residir dintre teu» [1 Lect, Za 2, 14]), «ciutat de Déu» que «alegren els braços d'un riu» (Ant com, Salm 45 [46], 5); per això ha estat abillada amb «vestits de victòria» com a ciutat-esposa i ha estat coberta amb «mantell de felicitat» (cf. 1 Lect [o], Is 61, 10). Per això trobem
tan sovint en aquesta missa paraules que signifiquen alegria: «Alegreu-vos, Verge Maria» (Ant intr, cf. Lc 1, 28); «Crida de goig i estigues de festa, ciutat de Sió» (1 Lect, Za 2, 14); «Salve, alegria del llinatge humà» (All);
— el naixement de la Mare de Déu, va «anunciar el goig a tot el món» (Pf);
— la visitació de Maria a Elisabet, llavors que la benaurada Verge proferí el càntic de lloança i d'alegria (cf. Salm resp, Lc 1, 46-48.49-50.53-54) i, per l'adveniment del Salvador, l'infant Joan va saltar de goig a les entranyes de la mare (cf. Ev, Lc 1, 39-47);
— el Nadal del Senyor, car Déu «omple d'alegria el món amb l'Encarnació» (Co) i el part de Maria «ens va portar la Llum de l'alegria» (Pf), «la salvació i l'alegria» (All);
— la resurrecció de Crist; car supliquem Déu que, «per la potència de la resurrecció salvadora mereixem d'arribar al goig que mai no s'acaba» (Pc);
— l'assumpció de Maria: «...el seu trànsit gloriós l'eleva fins al cel, on ens espera, sol·lícita, com a mare i germana, perquè fruïm eternament amb ella de la visió de Déu» (Pf).
Antífona d'introducció
cf. Lc 1, 28. 30-31
Alegreu-vos, Verge Maria: Déu us ha concedit el seu favor, tindreu un fill i li posareu el nom de Jesús.
Col·lecta
Oh Déu, vós ompliu el món d'alegria amb l'Encarnació del vostre Fill; concediu-nos, als qui venerem la seva Mare com a causa de la nostra alegria, de seguir sempre el camí dels vostres manaments i de posar els nostres cors allí on es troba l'alegria veritable. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, les ofrenes de l'Església plena de goig, i concediu el fruit d'una alegria perenne, als qui heu enriquit amb tota mena de béns en Crist Salvador, nascut de la Verge Maria. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La vida de santa Maria, causa de la nostra alegria.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies i que en aquesta memòria de santa Maria, la vostra filla estimada, us cantem amb la deguda lloança.
Perquè el naixement sant de Maria va anunciar el goig a tot el món; el seu infantament virginal ens va portar la llum de l'alegria; la seva vida humil honora totes les esglésies; el seu trànsit gloriós l'eleva fins al cel, on ens espera, sol·lícita, com a mare i germana, perquè fruïm eternament amb ella de la vostra visió.
Per això, nosaltres amb tots els àngels, us cantem, plens de joia, tot dient:
Antífona de comunió
Salm 45 (46), 5
Els braços d'un riu alegren la ciutat de Déu, la mansió més sagrada de l'Altíssim.
O bé: Lc 1, 48b-49
Totes les generacions em diran benaurada, perquè el Totpoderós obra en mi meravelles. El seu nom és sant.
Postcomunió
Per aquests sagraments, Senyor, refermeu-nos en la fe veritable i, ja que confessem que la Verge ha concebut el qui és realment Déu i home, feu que, per la potència de la resurrecció salvadora, mereixem d'arribar al goig que mai no s'acaba. Per Crist Senyor nostre.
35. Santa Maria Verge defensa de la fe
La Verge Maria és una dona que excel·leix per la fe, una deixebla que, en la seva persona, resumeix i fa brillar d'alguna manera les veritats cabdals de la doctrina cristiana (cf. LG 65), com a mare que aguanta i protegeix la fe dels fills.
Una dona que excel·leix per la fe: Elisabet, mare del Precursor, la proclamà benaurada, perquè va creure l'anunci diví (cf. Lc 1, 45); per la fe va concebre el Fill de Déu, i moguda per la fe va creure que ressuscitava i va esperar la vinguda d'aquell que el Pare havia promès.
Una deixebla que resumeix en la seva persona els dogmes de la fe: Maria, com diu el Concili Vaticà II, «tan profundament inserida en la història de la salvació, en certa manera uneix en ella mateixa i reflecteix nítidament els grans misteris de la fe» (Lj G 65); la seva Concepció immaculada mostra la llibertat i la generositat de Déu en l'elecció dels seus instruments de salvació i de gràcia; el seu consentiment a l'obra salvífica de l'Encarnació palesa el sentit i la força de la col·laboració de l'home al designi salvador de Déu; la seva vida santa i la seva condició personal de verge, esposa i mare fa veure allò que serà l'Església, i la seva Assumpció al cel prefigura la glòria futura de l'home.
Una Mare que aguanta la /e dels fills: Maria regna gloriosament al cel, actua invisiblement a la terra i mostra als seus fills el camí de la salvació. D'aquí ve que sovint els fidels, quan han mantingut amb perseverança l'amor i el culte a la Mare de Déu, han conservat íntegra la fe, tot i trobar-se privats de qualsevol altre auxili espiritual.
Per això la gloriosa Mare de Déu, vencedora de totes les heretgies, calciga les forces de l'error i desemmascara l'engany dels ídols (cf. Hymn. Akathisíos, vv. 111-112; ed. G. G. Meersseman, Der Hymnos Akathistos im Abendland, vol. I, Universitàtsverlag, Friburg de Suïssa 1958, p. 115); ja des de l'antiguitat el poble cristià la invoca com a «protectora de la fe» (Pf).
Aquesta missa —en la qual demanem de ser «constants» (So) i «forts en la fe» (cf. Co) i de «seguir a la terra els preceptes de la fe» (Pc)— reprodueix una gran part del formulari que duu per títol: «La mare de Déu del Pilar», Missal Romà; Barcelona. Editorial Balmes Publicacions de l'Abadia de Montserrat (1975), dia 12 d'octubre, pp. 621-623.
Antífona d'introducció
cf. Sa 18,3; Ex 13, 21-22
Vós, Verge Maria, sou com la columna de llum que nit i dia guiava el poble en el desert per mostrar-los el camí.
O bé:
Gloriosa santa Mare de Déu, vós heu cregut que el Fill, engendrat per la fe, després de patir per nosaltres havia de ressuscitar: vós, oh pia, sou per a l'Església la defensa de la fe.
Col·lecta
Déu totpoderós i etern, vós heu concedit un ajut celestial als qui invoquen la gloriosa Mare del vostre Fill, santa Maria Verge; concediu-nos, per la seva intercessió, fortalesa en la fe, seguretat en l'esperança i constància en la caritat. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Senyor, Pare sant, vós heu il·luminat les nostres ànimes amb la llum de la fe; vulgueu que aquests dons que ara us presentem i les súpliques que us fem ens aconsegueixin, per la pregària de la Mare santa del Redemptor, que siguem constants en la fe i generosos en la caritat. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, esperança dels fidels i defensa de la fe.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per les incomptables meravelles d'amor i de gràcia, que heu fet misericordiosament en santa Maria Verge.
Ella, concebuda sens pecat, no sofrí la corrupció del sepulcre; intacta en la seva virginitat ha esdevingut el tàlem bellíssim del qual ha sortit el Crist, llum de les nacions i espòs de l'Església.
Ella, gloriosa per la seva descendència, brilla com a esperança dels fidels i protectora de la fe.
Per això, amb tots els estols dels àngels, us cantem contínuament i aclamem la vostra majestat, tot dient:
Antífona de comunió
LC 1, 48
Des d'ara totes les generacions em diran benaurada, perquè el Totpoderós obra en mi meravelles.
Postcomunió
Oh Déu, que d'una manera admirable multipliqueu la vostra presència enmig nostre, us donem gràcies per aquest sagrament amb el qual ens heu alimentat, i us preguem que, protegits amb la defensa de santa Maria Verge, seguim a la terra els preceptes de la fe i meresquem d'arribar a contemplar al cel la vostra glòria. Per Crist Senyor nostre.
36. Santa Maria Verge. Mare del Bell Amor
El Missale Romanum (ed. 1962) que va vigir fins a la promulgació del Missal segons les normes de la restauració litúrgica del Concili Vaticà II (ed. 1970), en la secció Pro aliquíbus locis (dia 8 de maig, abans 31 de maig), conté una missa Beátae Maríae Regínae sanctórum ómnium et Matris pulchrae dilectiónis (pp. [157-158]).
L'expressió «Mare del bell amor» és del Siràcida 24, 24 («jo soc la mare del bell amor, del temor, del coneixement i de la santa esperança») i des del segle X l'empren sovint les misses de la Mare de Déu.
Segons la tradició tant de l'Orient com de l'Occident, l'Església, en aquesta missa, celebra el misteri i l'ofici de Maria i contempla amb goig la seva bellesa espiritual. La bellesa és la resplendor de la santedat i de la veritat de Déu, «font de tota bellesa» (cf. Co 2), i és també la imatge de la bondat i la fidelitat de Crist, el més bell «dels fills dels homes» (Co 1; Salm 44 [45], 3).
El formulari diu que Maria és «bella» per tres raons: perquè, essent «plena de gràcia» (Ev, Lc 1, 28) i «adornada amb els dons de l'Esperit Sant» (Co 3), «brilla resplendent per la glòria del Fill i l'ornat de les seves virtuts» (Co 2); perquè ha estimat bellament Déu, el seu Fill i tots els homes, això és, amb un amor virginal, esponsalici i maternal; perquè fou bellament participant del misteri de la concepció i del naixement de Crist, així com de la seva mort i resurrecció (cf. Pf), o sia, perquè va acceptar el designi salvador de Déu amb suau fortalesa i amb escaient fidelitat.
Per tal de celebrar la bellesa espiritual de Maria, el formulari fa recurs a les figures i imatges bíbliques i patrístiques emprades a la sagrada litúrgia. En la Verge Maria, «tota bella» i «sense màcula» (cf. Salm resp, Ct 4, 7), trobem enlairades fins al cim més alt les virtuts admirables de les dones de l'Antic Testament: la bellesa i l'amor de l'Esposa del Càntic (cf. Ant intr 2, Ct 6, 10; Salm resp); l'honor i la saviesa de Judit (cf. Ant com 1, Jdt 11, 21), i l'esplendor i la gràcia de la Reina, esposa del Rei messiànic (cf. Ant com 2, Salm 44 [45], 3).
Ara bé, «el camí de la bellesa» és el camí de la perfecció cristiana; car els fidels que el recorren «amb la benaurada Verge» (cf. So) s'esforcen a «caminar sempre per sendes de justícia» (Pc), i demanen a Déu «que, lluny de la lletgesa del pecat, (esdevinguin) amants de la bellesa espiritual» (Co 3).
Antífona d'introducció
Veniu i mireu, filles de Sió, la vostra reina, la qual lloen els estels del matí; el sol i la lluna admiren la seva bellesa i la canten tots els fills de Déu.
O bé: Cf. Cant 6, 10; Lc 1, 42
Sou dolça i formosa, filla de Sió, bella com la lluna, resplendent com el sol, beneïda entre totes les dones.
Col·lecta
Oh Déu, per un admirable designi de la vostra bondat, l'Espòs de l'Església, Jesucrist, el més bell dels fills dels homes, ha nascut d'un si virginal; concediu, per la intercessió de la seva Mare gloriosa, la pau i l'alegria a tots els pobles i il·lumineu els nostres cors amb la resplendor de la vostra santedat. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Senyor, Déu nostre, davant vostre la humil Verge Maria brilla resplendent per la glòria del Fill i l'ornat de les seves virtuts; feu que, interessant-nos per tot allò que és veritat i justícia, puguem, com ella, arribar a vós, font de tota bellesa i autor de l'amor sant. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Que intercedeixi per nosaltres, Senyor, la gloriosa Verge Maria, que, adornada amb els dons de l'Esperit Sant, us va complaure i va infantar el vostre Fill únic, el més bell dels fills dels homes, a fi que, allunyats de la lletgesa del pecat, esdevinguem seguidors de la bellesa espiritual. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Feu, Senyor, que rebem els efectes de l'ofrena que us hem dedicat, a fi que, seguint el camí de la bellesa amb santa Maria Verge, progressem en la vida celestial i puguem arribar a la contemplació de la vostra glòria. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Tota bella és Maria.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies, i que en aquesta celebració de santa Maria Verge, us cantem amb la deguda lloança.
Ella va ser formosa en la seva concepció, per la qual, immune de qualsevol taca de pecat, brilla adornada amb la resplendor de la gràcia.
Ella va ser formosa en el seu part virginal, amb el qual ha dut al món el Fill, resplendor de la vostra glòria, germà i salvador de tots nosaltres.
Ella va ser formosa en la passió del Fill, emporprada amb la sang de Jesús, mansa anyella que sofreix amb l'Anyell mansíssim, adornada amb el nou do de la maternitat.
Ella va ser formosa en la resurrecció de Crist, amb el qual regna gloriosa, i participa de la seva victòria.
Per ell, l'estol dels àngels, que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Jud 11, 19
No hi ha cap altra dona a la terra que se li assembli per la bellesa i un parlar tan assenyat.
O bé: Salm 44 (45), 3
Exhalen gràcia els vostres llavis; per això, Déu us ha beneït per sempre.
Postcomunió
Ajudeu sempre amb la vostra gràcia, Senyor, els qui heu alimentat amb aquest sagrat misteri, i concediu, a aquells als quals heu donat Maria per mare formosa amb l'ornat de les virtuts, de caminar constantment pels camins de la santedat. Per Crist Senyor nostre.
37. Santa Maria Verge. Mare de la Santa Esperança
El Concili Vaticà II, en acabar la Constitució dogmàtica Lumen Géntium, afirmava que la Mare de Déu «és aquí a la terra, fins que vindrà el dia del Senyor (cf. 2Pe 3, 10), com una torxa radiant d'esperança segura i de consol per al Poble de Déu que peregrina» (LG 68). Aquestes paraules han estat traslladades gairebé literalment al prefaci de la missa de l'Assumpció de Maria al cel (cf. Missal Romà, Pf, 15 d'agost).
L'Església considera l'ofici de Maria en la història de la salvació, i per això sovint l'anomena «esperança nostra» (Ant fin «Déu vos salve, Reina i Mare»; Himne de Ld, 8 de desembre) i «Mare de l'esperança» (cf. Himn Of lect 21 de novembre; cf. Sir 24, 24): es felicita pel naixement de Maria, «que fou esperança de tot el món i albada de la salvació (Pc 8 de setembre); medita la seva maternitat salvífica i canta amb veu suplicant: «Portal de vida eterna, / no ens refuseu el prec. / Per vós viu l'esperança / que Eva, pecant, desfeu» (Himn Vp 22 d'agost); en el misteri de l'Assumpció gloriosa, contempla la Verge Maria com «l'esperança certa de salvació», que brilla davant de tots els fidels enmig de «les espines de la vida» (cf. Him Ld, 15 d'agost). El dia 9 de juliol, en algunes Esglésies particulars, se celebra la memòria litúrgica de la Verge Maria, Mare de la santa esperança, sobretot en la Congregació de la Passió de Jesucrist. Del seu Propi de misses (Curia Generális CP, Roma 1974, pp. 21-22) hem tret molts textos d'aquest formulari.
En aquesta missa es venera la Mare de Crist:
— perquè va mantenir sempre «la virtut de l'esperança» mentre vivia a la terra: en el Senyor «va posar tota l'esperança» (Pf) i «va esperar confiadament, i va concebre per la fe el Fill de l'home que els profetes havien anunciat» (Pf);
— perquè, un cop assumpta al cel, va ser «l'esperança dels fidels» (Ant intr); ajuda els qui desconfien (cf. Ant intr), acull els qui cerquen refugi en ella i els restaura i consola (cf. Co 1, Co 2, Ant intr);
— perquè brilla per a tots els fills d'Adam com «un senyal d'esperança certa i de consol (Pf, cf. Co 2) «fins que brilli gloriosament el dia del Senyor (Pf).
Antífona d'introducció
Salve, Verge Maria, esperança dels fidels; vós ajudeu els qui desconfien, i mireu benignament tots els qui es refugien en vós.
Col·lecta
Oh Déu, vós ens concediu de venerar santa Maria Verge, mare de la santa esperança; feu que, amb el seu ajut i la seva pregària, dirigim sempre al cel la nostra esperança, complim amb diligència els deures cívics, i un dia aconseguim plenament allò que creiem que hem d'esperar. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Senyor, Déu nostre, vós heu volgut que en l'Església la Verge Maria brillés com un signe d'esperança certa; concediu a aquells que sofreixen per la duresa de la vida que, refugiant-se en ella, trobin el consol, i que, aquells que es desanimen d'aconseguir la salvació, aixequin per fi els seus cors amb el goig de l'esperança. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, les pregàries del vostre poble i aquestes ofrenes, a fi que, amb la intercessió de santa Maria la Mare del vostre Fill, no es perdi el desig de cap fidel, ni siguin inútils les seves peticions. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, model d'esperança sobrenatural.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació que us lloem solemnement a vós, Senyor, Pare sant, que heu donat a la família humana Jesucrist, el Salvador, i Maria, model perfecte d'esperança sobrenatural.
Perquè la vostra humil esclava va posar en vós, Senyor, tota l'esperança: va esperar confiadament i va concebre per la fe el Fill de l'Home que els profetes havien anunciat, i, col·laborant amb una caritat agosarada a la seva obra, esdevingué mare de tots els creients.
Ella mateixa, fruit excel·lent de la Redempció, és germana de tots els fills d'Adam, que mentre caminen cap a la plena llibertat miren enlaire per veure Maria, senyal d'esperança certa i de consol, fins que brilli gloriosament el dia del Senyor.
Per això, amb tots els estols dels àngels, us lloem amb goig, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Lc 1, 45
Feliç vós, que heu cregut! Allò que el Senyor us ha fet saber, es complirà.
Beáta es, Virgo María, quæ credidísti, quóniam perficiéntur ea quæ dicta sunt tibi a Dómino.
O bé: Tt 2, 12-13
Visquem en aquest món una vida de sobrietat, de justícia i de pietat, mentre esperem que es compleixi feliçment la nostra esperança, que es manifesti la glòria de Jesucrist, Déu gran i salvador nostre.
Postcomunió
Hem rebut, Senyor, els sagraments de fe i de salvació, i us preguem que, venerant devotament santa Maria, mare de l'esperança, meresquem de participar amb ella de l'amor sobrenatural al cel. Per Crist Senyor nostre.
38. Santa Maria. Mare de la Unitat
L'exemple de Crist que prega el Pare «perquè tots siguin u» (Ev 2, Jo 17, 21) obliga tots els seus deixebles perquè també ells preguin fervorosament per la unitat dels cristians.
L'Església catòlica, flamejant de zel per la unitat dels cristians i àdhuc de tots els homes, prega Déu perquè, amb la intercessió de la Verge Maria «totes les famílies dels pobles es reuneixin com a poble únic de la nova Aliança» (Co). Car l'Església té aquest convenciment: la causa de la unitat dels cristians ateny, en rigor, la funció de la maternitat espiritual de Maria (cf. Lleó XIII, Carta Encíclica Adiutrícem pópuli: AAS 28 [1895-1896] p. 135). Per això Pau VI més d'una vegada va anomenar la Verge Maria «Mare de la unitat» (cf. Insegnamenti di Paolo VI, III, p. 69).
El formulari d'aquesta missa celebra Déu primerament com a «font d'unitat i origen de concòrdia» (cf. Co); recorda després l'únic Mitjancer entre Déu i els homes, Jesucrist (cf. 1 Lect [o bé], 1Tm 2, 5), el qual, abans de sofrir la passió, va pregar el Pare pels seus deixebles, perquè fossin consumats en la unitat (cf. Ev 2, Jo 17, 20-26); però també commemora la Verge Maria, que va tenir una part molt eminent en alguns fets de la història de la salvació relacionats amb el «misteri de la unitat»:
— en el misteri de l'Encarnació, quan en el seu «si puríssim» el Verb diví «uní la naturalesa divina a la humana» amb un vincle indissoluble (So);
— en la maternitat virginal, quan el Fill de Déu «es va escollir una Mare intacta de cos i d'ànima» (Pf), que fos imatge de l'única i indivisa Església-Esposa (cf. Pf); en la passió de Crist, quan Jesús, «aixecat damunt la terra, davant la seva Mare, va reunir en unitat els fills (de Déu) dispersos» (Pf); en la baixada de l'Esperit Sant, quan Jesús que havia tornat al Pare, «va enviar sobre la Verge Maria, que pregava amb els Apòstols, l'esperit de concòrdia i d'unitat, de pau i de perdó» (Pf; cf. Ant intr 2).
Antífona d'introducció
Cf. Tob 13, 1
Gaudiu i alegreu-vos, Verge Maria, perquè tots els fills de Déu s'aplegaran i beneiran el Senyor etern.
O bé : Cf. Fets 1, 1
Els deixebles assistien unànimement a les hores de pregària amb Maria, la Mare de Jesús.
Col·lecta
Senyor, Pare sant, font de la unitat i origen de la concòrdia, feu que totes les famílies dels pobles, amb la intercessió de santa Maria Verge, mare dels homes, es reuneixin com a poble únic de la nova Aliança. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Humilment us preguem, Senyor, que, els qui celebrem la memòria de santa Maria Verge, en el si puríssim de la qual el vostre Fill va unir la naturalesa divina a la humana, rebem aquest sacrifici com a sagrament de pietat, signe d'unitat i vincle de caritat. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Funció de la Verge Maria en el treball ecumènic.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant,
Déu omnipotent i etern, que sempre i en tot lloc us donem gràcies,
Per Crist Senyor nostre. Ell, autor de tot allò que és íntegre, i amic de la unitat, es va escollir una Mare intacta de cos i d'ànima i volgué que l'Església fos per a ell una esposa única i indivisa. Ell, aixecat damunt la terra, davant la seva Mare, va reunir en unitat els vostres fills dispersos, després d'unir-se'ls amb els llaços de l'amor. També, quan tornà a vós i segué a la vostra dreta, va enviar sobre la Verge Maria, que pregava amb els Apòstols, l'Esperit de concòrdia i d'unitat, de pau i de perdó.
Per això, amb tots els àngels i els sants, cantem la vostra gloria, tot dient:
Antífona de comunió
Cf. 1C 10, 17
Encara que siguem molts, som un sol pa i un sol cos, tots els qui participem d'un mateix pa i d'un mateix calze.
Postcomunió
Pels sagraments que hem rebut, Senyor, en aquesta memòria de santa Maria, Mare de la unitat, infoneu-nos misericordiosament l'Esperit de suavitat i de pau perquè, obrant amb concòrdia de voluntats, fem apressar l'arribada del vostre Regne. Per Crist Senyor nostre.
39. Santa Maria. Reina i Mare de Misericòrdia
El títol d'aquest formulari en conté dos que es donen sovint a la Mare de Déu. Tots dos son plens de tendresa i agraden molt els fidels: «Reina de misericòrdia» i «Mare de misericòrdia.»
El títol de «Reina de misericòrdia» (cf. Ant intr, Co 2, All) celebra la benvolença, la generositat i la dignitat de la Mare de Déu que, enlairada al cel, dona realitat a la figura profètica de la reina Ester (cf. 1 Lect, Est 4, 17), prega el seu Fill sense parar (cf. Pf) per la salvació del poble, que acudeix a ella amb confiança en les tribulacions i perills. Així la Verge Maria és «Reina clement» (cf. Pf, Pc), que «ha experimentat singularment la misericòrdia (de Déu) i acull tots els qui acuden a ella» (Pf); per això la saludem amb tota raó «com a consol dels penitents i esperança dels infortunats» (Ant intr).
Amb el títol de «Mare de misericòrdia» (cf. Co 1, Pf, So), que sant Odó (t942), abat de Cluny, segons que es creu, donà a Maria per primera vegada (cf. Vita Odónis I, 9: PL 133, 47), donem un culte adient a la Mare de Déu per haver-nos engendrat Jesucrist, misericòrdia visible del Déu misericordiós i invisible, i perquè és la mare espiritual dels fidels, plena de gràcia i de misericòrdia. Diem a la Verge Maria «Mare de misericòrdia —com afirma sant Llorenç de Bríndisi—, és a dir, misericordiosíssima, Mare clementíssima, Mare plena de tendresa i d'amor» (Mariále, Sermo secúndus super «Salve Regina», III: Ópera ómnia, I, Ex Offic. Typográphica Seminárii, Pàdua 1928, p. 391). La Mare de Jesús, entronitzada al cel, presenta al Fill les necessitats dels fidels, tal com llavors que era a la terra, va pregar pels esposos de Canà (cf. Ev, Jo 2, 1-11).
En el formulari de la missa celebrem la Verge Maria com a:
— profetessa que proclama la misericòrdia de Déu (cf. Ev, Lc 1, 39-55). Així, en el càntic del «Magníficat» lloa dues vegades Déu misericordiós: «L'amor que té als qui creuen en ell s'estén de generació en generació»; «Ha protegit Israel el seu servent; s'ha recordat del seu amor» (Lc 1, 50.54) (cf. Ant com 2). Per això els fidels desitgen «cantar sempre amb la Verge Maria la misericòrdia de Déu» (Pc);
— dona que experimentà la misericòrdia de Déu d'una manera singular: «Aquesta és la Reina clement que ha experimentat singularment la misericòrdia (de Déu) i acull tots els qui acuden a ella» (Pf). Aquestes paraules del Prefaci semblen un ressò d'allò que Joan Pau II ha dit de la benaurada Verge: «Maria... d'una faisó absolutament extraordinària —com ningú més— va conèixer la misericòrdia... va experimentar d'una manera extraordinària la misericòrdia» (Carta encíclica Dives in misericórdia, 9: AAS 72 [1980] pp. 1208. 1209).
Antífona d'introducció
Salve, reina de misericòrdia, Mare gloriosa del Crist, consol dels penitents i esperança dels infortunats.
Col·lecta
Oh Déu, la misericòrdia del qual és infinita, concediu-nos, per la intercessió de santa Maria Verge, mare de misericòrdia, que, experimentant la vostra clemència a la terra, meresquem aconseguir la glòria del cel. Per nostre Senyor Jesucrist.
O bé:
Escolteu, Senyor, Pare sant, els vostres fills que, carregats de culpes, es converteixen a vós i invoquen la vostra misericòrdia, mogut per la qual, heu enviat el vostre Fill com a salvador del món i heu coronat santa Maria com a reina de misericòrdia. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Accepteu, Senyor, les ofrenes del vostre poble, i feu que, els qui venerem santa Maria com a mare de misericòrdia, meresquem que vós ens sigueu indulgent per la misericòrdia que hem tingut envers els nostres germans, Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, reina de pietat i mare de misericòrdia.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies, i que en aquesta celebració de santa Maria Verge us cantem amb la deguda lloança.
Ella és la reina clementíssima que, havent experimentat singularment la vostra misericòrdia, acull tots els qui acuden a ella i escolta els qui clamen atribolats. Ella és la mare de misericòrdia, sempre inclinada a la pregària dels fills, per obtenir-los la indulgència i el perdó dels seus pecats.
Ella, en el servei de la pietat, prega contínuament per nosaltres al vostre Fill, perquè amb la seva gràcia enriqueixi la nostra pobresa i amb la seva força enforteixi la nostra debilitat.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria, compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, tot dient:
Antífona de comunió
Lc 6, 36
Sigueu misericordiosos com és misericordiós el vostre Pare.
O bé: Lc 1, 49-50
El totpoderós obra en mi meravelles. El seu nom és sant i la seva misericòrdia envers els qui creuen en ell s'estén de generació en generació.
Postcomunió
Alimentats amb aquest do celestial, us preguem, Senyor, que puguem cantar sempre la vostra misericòrdia amb santa Maria Verge, i experimentar la protecció d'aquella que proclamem reina compassiva envers els pecadors i misericordiosa envers els pobres. Per Crist Senyor nostre.
40. Santa Maria Verge. Mare de la Divina Providència
L'any 1744 Benet XIV (t 1758) va concedir que el dissabte abans del tercer diumenge de novembre la Congregació de Clergues Regulars de sant Pau (Barnabites) poguessin celebrar a Roma, a l'església de sant Carles —dita vulgarment «ai Catinari»— la missa de la Mare de Déu amb el títol de «Mare de la Divina Providència.» També molts altres Instituts religiosos celebren piadosament aquesta memòria.
Amb aquest títol celebrem l'ofici que Déu, «que és infal·lible en els seus designis» (Co), encarregà a la Verge Maria perquè fos:
— Mare benigníssima de Crist (So), car «amb un do de la providència, la Verge Maria... va infantar el Salvador del món» (Pf);
— Mare provident dels homes «que Crist li confià des de la creu» (Pf);
— servidora amorosa (Pf); per tal com, a Canà de Galilea, va pregar el Fill pels esposos (cf. Ev, Jo 2, 1-11; cf. Pf) i «ara com a Reina asseguda a la dreta del Fill, auxilia l'Església en totes les seves necessitats (Pf).
Per tant, diem que Maria és «Mare de la divina providència» perquè Déu, providentíssim, ens l'ha donada com a mare que, amb la seva intercessió, ens proveeix de béns celestials. Tal com feia Déu amb el poble escollit, que no l'oblidava (cf. Ant intr, Is 49, 15), ans el consolava com si mare li fos, també la Verge Maria s'apiada de nosaltres (cf. Ant intr), ens és intercessora (cf. Co, So, Pc), socorre l'Església en les necessitats (cf. Pf) i ens ample de consol (cf. 1 Lect, Is 66, 10-14).
D'aquí ve que els fidels, protegits amb el patrocini tan valuós de Maria, trobin «la gràcia quan és l'hora» (So; cf. He 4, 16) i, d'acord amb el precepte del Senyor, «cercant per damunt de tot» el Regne de Déu i la seva justícia, «no ens manquin els auxilis temporals» (Pc, cf. Mt 6, 33).
Molts dels textos d'aquesta missa son del volum Missae propriae, Curia Generális Clericórum Regulárium Sancti Pauli, Roma 1981, pp. 60-76.
Antífona d'introducció
Is 49, 15
¿Creus que una mare s'oblidarà del nen que té al pit i no s'apiadarà del fill de les seves entranyes? Però, ni que alguna se n'oblidés, jo no m'oblidaria mai de tu.
Col·lecta
Oh Déu, vós que sou infal·lible en la vostra providència, aparteu de nosaltres, per la intercessió de santa Maria, la Mare del vostre Fill, tot allò que ens perjudica i concediu-nos el que ens ha de ser profitós. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Senyor, bondadosament les ofrenes de la vostra Església i, amb la intercessió de la Mare benigníssima del vostre Fill, compadiu-vos de nosaltres i concediu-nos quan sigui l'hora les gràcies que necessitem. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, mare provident i piadosa.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que sempre i en tot lloc us donem gràcies.
Perquè, amb un do de la vostra providència, santa Maria Verge, que fou coberta per l'ombra de l'Esperit Sant, va infantar el Salvador del món.
A Canà de Galilea va pregar el Fill a favor dels esposos, i així Jesús va començar a fer miracles: l'aigua enrogeix, els convidats s'alegren i els deixebles creuen en el mestre.
Ara, com a reina, asseguda a la dreta del Fill, auxilia l'Església en totes les seves necessitats i es mostra com a servidora amorosa i mare provident per a tots aquells que Crist li confià des de la creu.
Per això, amb els àngels i tots els sants, us lloem, tot dient:
Antífona de comunió
cf. salm 86 (87), 3; Lc 1, 49
S'han dit de vós, Verge Maria, oracles gloriosos, perquè el Totpoderós ha obrat en vós meravelles.
Postcomunió
Que la força de la taula celestial, oh Déu misericordiós, es mantingui sempre en els vostres fills; a fi que, amb la intercessió de la Mare de la divina providència, i buscant per damunt de tot el Regne de Déu i la santedat de vida, no els manquin mai els auxilis temporals. Per Crist Senyor nostre.
41. Santa Maria Verge. Consol dels afligits
La sagrada Escriptura presenta com un «consol de Déu» aquells fets amb què Déu, omnipotent i misericordiós, ajuda el seu poble en l'opressió o l'exili. Ara, el suprem consol de l'home és Crist, aquell que, en venir la plenitud del temps, el Pare va enviar al món a curar els cors adolorits (cf. Lect, Is 61, 1-3.10-11).
Però també, amb molta raó, donem culte a la Verge Maria bo i donant-li el nom de «Mare de consol» o «Consoladora dels afligits.» És per ella que Déu «va enviar al seu poble el consol que és Jesucrist» (Co).
Ella, quan al peu de la creu de Jesucrist suportava dolors extrems, va aconseguir de sobres la benaventurança evangèlica promesa als qui ploren (cf. Ev 1, Mt 5, 5). I, quan el Senyor la consolà amb la resurrecció de Jesús, també ella esdevingué capaç de consolar els seus fills en qualsevol tribulació que es trobin (cf. Ant intr, 2C 1, 3-5).
Després de l'Ascensió de Crist, «quan pregava amb els Apòstols, va demanar fervorosament i va esperar amb confiança l'Esperit de consolació i de pau» (Pf, cf. £v 2, Jo 14, 15-21.25-27).
I, ja assumpta al cel, no para d'intercedir amb afecte maternal a favor dels homes afligits per la desgràcia. Per això llegim en la Constitució del Concili Vaticà II sobre l'Església: «La Mare de Jesús... és com una torxa radiant d'esperança segura i de consol per al Poble de Déu que peregrina» (LG 68).
La Verge Maria és venerada amb el títol de «Mare de consol» o «Consoladora dels afligits» en molts de llocs, sobretot a la ciutat de Torí (dia 20 de juny), on té dedicat un santuari famós, i també en moltes famílies religioses, entre les quals destaquem l'Orde de sant Agustí i l'Institut dels Missioners de la Consolata fundat pel servent de Déu Josep Allamano (t 1926).
Antífona d'introducció
cf. 2C 1, 3
Beneït sigui Déu, Pare entranyable, Déu de tot consol, que no deixa mai de consolar-nos.
Col·lecta
Oh Déu, vós, per mitjà de la Verge Maria, us heu dignat enviar-nos Jesucrist, consol del vostre poble; concediu-nos, amb la intercessió de Maria, l'abundància de consol i de fer-ne participants els nostres germans. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Pare sant, les humils ofrenes que amb goig us presentem, tot celebrant la memòria de santa Maria Verge; i concediu, als qui ens unim al sacrifici de Crist, el consol en aquest món i la salvació en l'altre. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, rebut el consol de Déu, esdevé consoladora dels homes.
És realment just i necessari, que sempre us donem gràcies, Déu omnipotent i etern, i que us cantem un himne de lloança i benedicció, per Crist Senyor nostre.
Perquè Maria va rebre amb goig el qui era el consol del món i el va infantar de les seves pures entranyes.
Al peu de la creu del Fill, havent sofert cruelíssims dolors, va ser consolada per vós amb l'esperança de la resurrecció de Jesús.
Quan pregava amb els Apòstols va demanar fervorosament i va esperar amb confiança l'Esperit de consolació i de pau.
Ara, assumpta al cel, consola amb amor de mare tots els qui l'invoquen amb fe, fins que brilli el dia gloriós del Senyor.
Per això, amb els àngels i tots els sants, us lloem, tot dient:
Antífona de comunió
cf. Salm 86 (87), 3.7
S'han dit de vós, Verge Maria, oracles gloriosos: és gran la felicitat de tots els qui viuen amb vós.
Postcomunió
Nodrits amb els sagraments pasquals, us preguem, Senyor, que, els qui celebrem la memòria de la Mare del vostre Fill, encara que experimentem cada dia en el nostre cos el misteri de la mort, manifestem sempre, enfortits amb l'esperança celestial, el missatge de la resurrecció. Per Crist Senyor nostre.
42. Santa Maria Verge. Auxili dels cristians
L'Església sovint ha experimentat l'auxili poderosíssim de la Mare de Déu enmig de les persecucions amb què l'han afligida els enemics de la fe cristiana. Ja des dels primers segles de l'era cristiana, hi ha hagut el costum d'invocar la Verge Maria amb el títol d'«Auxili dels cristians» en les tempestes de les persecucions.
Quan el Papa Pius VII (t 1823), foragitat de la Seu de Pere per la força de les armes, es trobava pres i sota vigilància rigorosa i l'Església universal implorava fervorosament a favor d'ell l'auxili de Maria, va esdevenir-se inesperadament l'alliberament del Papa i el seu restabliment al soli pontifici amb la seva tornada a Roma el 24 de maig de 1814.
Llavors Pius VII va manar que se celebrés perpètuament a Roma, el 24 de maig, una festa en honor de la Mare de Déu amb el títol d'«Auxili dels cristians», per commemorar l'aniversari del seu feliç retorn a la ciutat de Roma. Aquesta festa se celebra en moltes Esglésies particulars i en molts Instituts religiosos, sobretot a la Societat de sant Francesc de Sales, fundada per sant Joan Bosco (t 1888).
La primera lectura d'aquesta missa recorda la gran lluita que, per designi diví, va desenrotllar-se al començament del llinatge humà entre la Dona i la Serp. Car es pot llegir:
— o bé Gn 3, 1-6.13-15, on ressonen les paraules amenaçadores de Déu a la Serp i el primer anunci de la futura victòria del Fill de la Dona: «Faré que sigueu enemics tu i la dona, i el teu llinatge i el d'ella. Ell t'atacarà el cap, i tu l'atacaràs al taló» (v. 15);
— o bé Ap 12, l-3a.7-12ab.17, on es descriu profèticament la batalla del gran drac o la serp antiga (cf. vv. 3.9) contra la Dona vestida de sol i coronada de dotze estrelles (cf. v. 1) i contra «la resta dels descendents de la dona, que guarden els manaments de Déu i mantenen ferm el testimoniatge de Jesús» (v. 17), això és, contra l'Església representada amb la figura de la Verge Maria.
La lectura de l'Evangeli (Jo 2, 1-11) recorda l'auxili que la Mare de Déu sense parar aporta a l'Església —significada pels deixebles que creuen en Jesús (cf. v. 11) i pels convidats al banquet nupcial—, sia encoratjant la fe dels cristians, sia ajudant-los en llurs necessitats.
Els Textos eucològics celebren Déu, que ha fet de la Verge Maria «la Mare del seu Fill estimat» (Co) i «la Mare i l'auxili del poble cristià» (Co, Pf), «a fi que, amb la seva protecció, lluiti intrèpidament el combat de la fe, es mantingui ferm en la doctrina dels Apòstols i avanci segur entre les tempestes del món» (Pf; cf. Co, So).
Els textos d'aquesta missa, llevat del Prefaci, han estat trets, amb alguns canvis, dels Própriis missárum de la Societat de sant Francesc de Sales (Typis Polýglottis Vaticánis 1974, pp. 35-40) i de la Congregació de Clergues Regulars de sant Pau (Curia Generális, Roma 1981, pp. 25-29).
Antífona d'introducció
cf Judit 13,19
No cessarà mai la lloança en els llavis dels homes, que recordaran per sempre el poder del Senyor.
Col·lecta
Oh Déu, vós heu volgut que la Mare del vostre Fill estimat os la mare i l'auxili del poble cristià; concediu-nos de viure sota la seva protecció i que la vostra Església frueixi d'una pau perpètua. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Us oferim, Senyor, aquest sacrifici de lloança, feliços de celebrar la memòria de la Mare del vostre Fill; concediu-nos que us puguem sentir sempre com l'ajut en totes les nostres adversitats amb l'auxili d'una Mare tan poderosa. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, mare i auxili del poble cristià.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant, Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies, per Crist Senyor nostre.
Perquè vós volguéreu que la immaculada Verge Maria, la Mare del vostre Fill, fos també la mare i l'auxili del poble cristià, a fi que, amb la seva protecció, lluiti intrèpidament el combat de la fe, es mantingui ferm en la doctrina dels Apòstols i avanci segur entre les tempestes del món, fins que arribi, feliç, a la ciutat celestial.
Per això, ara i per tots els segles, amb tots els estols dels àngels, us cantem i aclamem amb devoció, tot dient:
Antífona de comunió
Deut 10, 21a
El Senyor és la vostra glòria i el vostre Déu: ell ha fet en vós meravelles.
Postcomunió
Després de rebre els sagraments celestials, i enfortits amb l'auxili de santa Maria Verge, us preguem, Senyor, que, deixant la vellura que ens fa perdre la semblança amb vós, ens revestim de Jesucrist, autor de la nova creació. Ell, que viu i regna pels segles dels segles.
43. La Mare de Déu de la Mercè
Entre les famílies religioses dedicades amb un vincle especial al culte de la Mare de Crist, cal esmentar l'Orde de la Mare de Déu de la Mercè, fundat per sant Pere Nolasc (t 1256), amb el propòsit de redimir els cristians captius, l'any 1218 a Barcelona, després de consultar-ho a sant Ramon de Penyafort (t 1275) i a Jaume I (t 1276), rei d'Aragó.
És a Aragó i Catalunya on es venera principalment la Mare de Déu amb el títol de «la Mercè», i també en moltes regions de l'Amèrica llatina.
El formulari té en compte la finalitat per la qual fou instituït l'Orde mercedari, i així celebra, en primer lloc, el Crist «redemptor dels homes» (Coj: ell, «amb el seu sacrifici... ens va guanyar la veritable llibertat de fills» (Co).
Després recorda la Verge Maria, que, perquè és l'esclava del Senyor (cf. Lc 1, 38) totalment dedicada a l'obra redemptora del Fill (cf. LG 56), amb tot el dret s'anomena «dispensadora dels fruits de la redempció» (Pf).
En la missa celebrem la Verge Maria perquè és:
— la nova Judit, car, si la Judit antiga va alliberar el poble del setge d'Holofernes
amb fermesa i coratge, també Maria, lluitant contra la serp antiga, ha estat beneficiosa per al poble d'Israel i per a tota l'Església (cf. 1 Lect, Jdt 15, 8-10; 16, 13-14);
— la profetessa de la redempció d'Israel: Maria, veu del seu poble, va glorificar el Senyor, que es recordava de la seva misericòrdia, acollia Israel i el redimia de l'esclavitud del pecat (cf. Ant intr, Lc 1.46a.54-55a);
— l'associada a la passió de Crist, perquè la Verge Maria, «en la humilitat del bressol, va assistir el Fill com a mare amantíssima i, dreta al peu de la creu, com a col·laboradora fidel» (Pf); és just, per tant, que hom hagi escollit com a lectura evangèlica el text de Joan que fa referència a Maria dreta al peu de la creu del Senyor (Ev, Jo 19, 25-27);
— la Mare piadosíssima que Déu ens ha donat misericordiosament (cf. Pc) i «que sempre té cura, amb caritat maternal, dels germans del seu Fill que passen necessitat, perquè, romputs els grillons de qualsevol captivitat, frueixin d'una plena llibertat del cos i de l'ànima» (Pf);
— la nostra advocada (Pf) i l'advocada celestial (Pc), perquè, «assumpta a la ciutat celestial» (Pf), Maria intercedeix constantment per nosaltres.
Els textos d'aquesta missa son trets del Proprium missárum Órdinis beátae Maríae Vírginis de Mercéde, Curia Generalis Ordinis, Roma 1976, pp. 26-28.50.
Antífona d'introducció
Lc 1, 46a. 54-55a
La meva ànima magnifica el Senyor, perquè ha protegit Israel, el seu servent; s'ha recordat del seu amor, com ho havia promès als nostres pares.
Col·lecta
Déu, Pare misericordiós, que heu enviat al món el vostre Fill com a redemptor dels homes, concediu als qui venerem la seva Mare, amb l'advocació de la Mercè, de guardar fidelment la veritable llibertat de fills, que Crist Senyor ens va guanyar amb el seu sacrifici, i que la puguem promoure entre tots els homes. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Rebeu, Senyor, aquestes ofrenes, fruit de la nostra devoció, i feu que, els qui venerem l'obra de l'amor immens del vostre Fill, siguem enfortits en l'amor a vós i als germans amb l'exemple de santa Maria Verge. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria, mare del Redemptor i cooperadora de la redempció.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Senyor, Pare sant Déu omnipotent i etern, que, sempre i en tot lloc, us donem gràcies.
Vós, amb un designi admirable i providencial, vau unir tan estretament al vostre Fill santa Maria Verge en l'obra de la salvació, que va estar al seu costat com a mare amantíssima en la humilitat del bressol, i al peu de la creu com a col·laboradora fidel; assumpta, després, a la ciutat celestial, és la nostra advocada i la servidora de la redempció.
Ella, amb amor maternal, sempre té cura dels germans del seu Fill que passen necessitat, perquè, romputs els grillons de qualsevol captivitat, frueixin de la plena llibertat del cos i de l'ànima.
Per això, lloem amb els àngels i tots els sants l'obra de la redempció i de l'amor del vostre Fill, i, per ell, Senyor, us glorifiquem a l'una, tot dient:
Antífona de comunió
Jo 2, 5
La Mare de Jesús va dir als qui servien: Feu tot el que ell us digui.
Postcomunió
Després de rebre els sagraments de la redempció i de la vida, us preguem, Senyor, que, amb la intercessió de santa Maria de la Mercè, que ens heu donat com a mare piadosíssima i advocada celestial, puguem treballar més intensament en el misteri de la salvació humana i meresquem de ser admesos al Regne del cel. Per Crist Senyor nostre.
44. Santa Maria Verge. Salut dels malalts
La «salvació de Déu» ateny tot l'home: el cos, l'ànima i l'esperit, quan peregrina per la terra i, principalment, quan arriba a ser ciutadà del cel. Per la salvació de Crist obrada en l'Esperit Sant, la condició de l'home es transforma: l'opressió es converteix en llibertat, la ignorància en coneixement de la veritat, la malaltia en salut, la tristesa en goig, la mort en vida i la servitud del pecat en participació de la naturalesa divina. Tanmateix és impossible que l'home, en aquest món, assoleixi la salvació perfecta. La seva vida és subjecta al dolor, a la malaltia i a la mort. La veritable «salvació de Déu» és el mateix Jesucrist, que el Pare va enviar al món com a Salvador de l'home i com a metge dels cossos i de les ànimes, com la litúrgia l'anomena, bo i fent-se ressò d'unes paraules de sant Ignasi d'Antioquia (cf. Ad, Ephesios VII, 2; SCh 10, p. 74). Crist, durant els dies de la seva vida temporal, mogut per la misericòrdia, va guarir molts malalts i els deslliurà també sovint de la ferida del pecat (cf. Mt 9, 2-8; Jo 5, 1-14).
Però també la benaurada Verge, Mare que és del Crist, Salvador dels homes, i Mare dels fidels, acudeix amb molt d'amor a posar remei a les misèries dels seus fills. Per això els malalts van a trobar-la sovint —amb pelegrinatges freqüents als seus santuaris—, a fi de rebre la salut per la seva intercessió. Són innombrables els testimonis que tenim, en els santuaris marians, d'aquesta confiança dels malalts en la Mare de Crist.
Entre els títols amb què els fidels malalts veneren la Mare de Déu tenim, sobretot, el de «Salut dels malalts», que els religiosos de la Congregació de Regulars Servidors dels Malalts han contribuït molt a propagar. A l'església de santa Magdalena que aquests religiosos tenen a Roma es venera una imatge famosa per la devoció dels fidels i pels miracles.
En la litúrgia de la paraula es llegeix el càntic d'Isaïes sobre el «Servent del Senyor» (1 Lect, Is 53, 1-5.7-10): ell «portava les nostres malalties» i havia «pres damunt seu els nostres dolors» (v. 4), «les seves ferides ens curaven» (v. 5). L'assemblea dels fidels respon beneint el Senyor, «que guareix de tota malaltia» (Salm resp, 102 [103], la.3b).
En la lectura evangèlica, es llegeix la perícopa lucana sobre la visita de Maria a la seva cosina Elisabet (Ev, Lc 1, 39-56), perquè els fidels tinguin present la Verge llavors que, plena de fe i lloant la misericòrdia de Déu, va anar de pressa a veure la Mare del Precursor, i així es moguin a imitar la diligència de la Mare de Déu en la cura que cal tenir dels germans i les germanes malalts.
En la litúrgia eucarística glorifiquem Déu Pare, que ha donat la Verge Maria com a patrona i model als fidels que sofreixen malaltia. Maria, ben cert, és:
— patrona, perquè, «brilla com un signe de salut i d'esperança indefallent per als malalts que imploren el seu patrocini» (Pf);
— model, ja que la Mare de Déu «és, per als qui la contemplen, un exemple d'ànima lliurada perfectament a la voluntat de Déu i identificada del tot a Crist» (Pf).
La celebració de la missa en honor de la Verge Maria «Salut dels malalts» i la súplica de la seva intercessió per aconseguir la salut del cos equival a la celebració d'un moment especial de la història de la salvació, el coronament acabat del qual tindrà lloc quan, en l'adveniment gloriós del Crist, «el darrer enemic desposseït serà la mort» (1C 15, 26) i els cossos dels justos ressuscitaran incorruptes.
Els textos d'aquest formulari, llevat del Prefaci, son els de la missa de la Mare de Déu amb el títol de «Salut dels malalts» que trobem en el Proprium missárum Órdinis Ministrántium infírmis, Typis Polyglóttis Vaticánis 1974, pp. 14-15.27-30.
Antífona d'introducció
cf. Salm 34 (35), 3; Jo 2,3
Jo soc la salvació del poble: si m'invoquen en els perills, jo els escoltaré.
Col·lecta
Senyor, concediu als vostres servents de fruir sempre de salut en el cos i en l'esperit; i, per la gloriosa intercessió de la sempre Verge Maria, allibereu-nos de la tristesa de la vida present i doneu-nos l'alegria de la vida futura. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Escolteu, Senyor, les pregàries dels vostres fidels i accepteu les ofrenes que us presenten en la memòria de santa Maria Verge, la Mare del vostre Fill: que us siguin agradables i que ens donin l'auxili de la vostra gràcia. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
Santa Maria brilla com un signe de salut per als malalts.
És realment just que us donem gràcies, és necessari que us glorifiquem, Pare sant.
Perquè, santa Maria Verge, participant d'una manera eminent del misteri del dolor, brilla com un signe de salut i d'esperança indefallent, per als malalts que imploren el seu patrocini.
Ella és, per als qui la contemplen, un exemple d'ànima lliurada perfectament a la vostra voluntat i identificada del tot a Crist, el qual, pel gran amor que ens té, va portar les nostres malalties i es va carregar els nostres dolors.
Per ell, els àngels i els arcàngels i tots els estols celestials celebren, units, la vostra glòria compartint la mateixa joia.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Salm 117 (118), 14
Del Senyor em ve la força i el triomf, és ell qui m'ha salvat.
Postcomunió
Oh Déu, que aquest sagrament del cos i de la sang del vostre Fill, que hem rebut en honor de santa Maria Verge, la seva Mare, ens obtingui els dons de la vida temporal i de l'eterna, Per Crist Senyor nostre.
45. Santa Maria Verge. Reina de la pau
Per la unió tan íntima i estreta amb el seu Fill, «Príncep de la pau» (cf. Aní intr, Is 9; 6), la Verge Maria és venerada cada dia més com a «Reina de la pau.» En alguns Calendaris d'Esglésies particulars i d'Instituts religiosos trobem la memòria de la Mare de Déu «Reina de la pau.» És ben escaient de recordar que Benet XV, l'any 1917, en plena guerra, va manar que s'afegís la invocació «Reina de la pau» a la Lletania Lauretana.
En aquesta missa recordem que la Mare de Déu col·labora a la reconciliació o a la «pau» entre Déu i els homes realitzada per Jesucrist:
— en el misteri de l'Encarnació, perquè la humil esclava del Senyor «en rebre el missatge de Gabriel va concebre en el seu si virginal el príncep de la pau» (Pf; cf. Ev, Lc 1, 26-38), aquell que «ens ha retornat la pau i ha reconciliat en ell mateix el cel i la terra» (Ant com);
— en el misteri de la passió, perquè «la mare fidel es mantingué ferma al peu de la creu, on el Fill, per a la nostra salvació, posà pau, amb la seva sang, a tot l'univers» (Pf);
— en el misteri de la Pentecosta, «la servidora de la pau que, pregant amb els Apòstols, espera la promesa del Pare, l'Esperit d'unitat i de pau, de caritat i de goig» (Pf);
En celebrar la memòria de la Verge Maria, Reina de la pau, l'assemblea dels fidels prega Déu perquè, amb la intercessió de Maria, l'Església i tota la família humana rebin:
— l'esperit de caritat: «i viurem units sempre per la caritat fraterna» (Co); «Concediu-nos, Senyor, l'esperit de caritat» (Pc);
— els dons de la unitat i de la pau: «Concediu a la vostra família els dons de la unitat i de la pau» (So); «així formarem una sola família en la pau» (Co); «Que fomentem eficaçment entre nosaltres la pau que Crist ens va deixar» (Pc);
— un temps tranquil: «Concediu als nostres temps la tranquil·litat tan desitjada» (Co).
Els Textos eucològics d'aquesta missa, llevat del Prefaci, son del fascicle Proprio delle messe per le diocesi di Savona e Noli, Tipografia Priamar, Savona 1978, p. 17.
Antífona d'introducció
cf. Is 9, 6
Ens ha nascut un noi, ens ha estat donat un fill; Déu li ha posat aquest nom: Príncep-de-pau.
Col·lecta
Oh Déu, vós heu volgut que el vostre Fill dugués la pau al món; concediu als nostres temps, amb la intercessió de santa Maria sempre Verge, la tranquil·litat tan desitjada; així formarem una sola família en la pau i viurem units sempre per la caritat fraterna. Per nostre Senyor Jesucrist.
Oració sobre les ofrenes
Us oferim, Senyor, aquest sacrifici de reconciliació mentre venerem santa Maria, sempre Verge, reina de la pau, i us preguem que concediu a la vostra família els dons de la unitat i de la pau. Per Crist Senyor nostre.
Prefaci
La Mare de Crist, servidora i reina de la pau.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies, i que, en aquesta celebració de santa Maria Verge, us cantem amb la deguda lloança.
Ella és la vostra humil esclava, que en rebre el missatge de Gabriel va concebre en el seu si virginal el príncep de la pau, Jesucrist, el vostre Fill, Senyor nostre.
Ella és la mare fidel que es mantingué ferma al peu de la creu, on el Fill, per a la nostra salvació, posà pau, amb la seva sang, a tot l'univers.
Ella és la deixebla de Crist i la servidora de la pau, que, pregant amb els Apòstols, espera la promesa del Pare, l'Esperit d'unitat i de pau, de caritat i de goig.
Per això, amb els àngels i els sants, us aclamem amb joia, tot dient:
Antífona de comunió
La Verge ha infantat el qui és Déu i Home. Déu ens ha retornat la pau i ha reconciliat en ell mateix el cel i la terra.
Postcomunió
Concediu-nos, Senyor, l'Esperit de caritat, perquè, alimentats amb el cos i la sang del vostre Fill únic en aquesta memòria de santa Maria, reina de la pau, fomentem eficaçment entre nosaltres la pau que ell ens va deixar. Per Crist Senyor nostre.
46. Santa Maria Verge. Porta del cel
El darrer formulari d'aquesta Col·lecció de misses de la Mare de Déu celebra la Verge Maria en la seva acció d'acompanyar el Poble de Déu mentre fa camí cap a la pàtria del cel.
El sentit escatològic és inherent a tota celebració eucarística, però resulta extraordinàriament palès en aquesta missa. Car l'assemblea dels fidels que la celebra contempla «la ciutat santa, la nova Jerusalem, abillada com una núvia que s'engalana per al seu espòs» i sent la veu del Senyor que diu des del tron del cel: «Jo faré que tot sigui nou» (cf. 1 Lect, Ap 21, 1-5a). Aquesta futura condició de l'Església ja s'ha realitzat en la Mare de Déu, Esposa i Verge, sense taca ni arruga (cf. Ef 5, 27). Els fidels, doncs, pugen contents «a la casa del Senyor», on per sempre més confessaran el seu nom (cf. Salm resp, Salm 121 [122], 1-2.3-4.8-9); i reben l'avís de vetllar sense peresa en espera de l'Espòs que ve i de sortir a rebre'l amb les torxes enceses, per tal que se'ls obri la porta i puguin ser admesos a les noces (cf. Ev, Mt 25, 1-13).
En la missa se celebra, en primer lloc, Crist, el Senyor, que el Pare ha posat amorosament «com a porta de salvació i de vida» (Co; cf. Jo 10, 7). Jesús és, en efecte, «la porta del perdó» (Pf), a través de la qual tenim a l'abast «les portes de la ciutat celestial» (Co).
La metàfora de la «porta», del «portal» o del «llindar», ja des d'aquella època que coneixem com la de l'Església dels sants Pares, ens indica la Verge Maria i ens il·lustra el seu ofici de nova Eva, o la seva maternitat virginal, o la seva intercessió suplicant a favor dels fidels.
Amb aquest formulari celebrem a Maria com a:
— Eva innocent, que amb la humilitat i la fe venç la supèrbia i la incredulitat
de la primera dona i obre tot allò que ella havia tancat: «la Verge humil, que per la seva fidelitat, ens va obrir la porta de la vida eterna, que Eva per la seva incredulitat ens va tancar» (Pf); «Per vós, Verge Maria, s'han obert les portes del paradís, que Eva havia tancat» (cf. All);
— Mare virginal de Crist, car per la seva maternitat Maria és «noble porta de la vida
per la qual vingué la salvació del món, Jesucrist Senyor nostre» (So); és la «porta refulgent del cel» a través de la qual «ha brillat el Crist, llum del món» (Ant com); és «la Verge que porta el Verb de Déu», «porta del paradís» per a nosaltres», i és aquella que ha dut «Déu per al món» i ens «obre el cel» (Ant intr);
— veu suplicant d'intercessió (cf. Pf), perquè l'Església no dubta que «a través de
la benaurada Verge Maria, de la qual vingué al món el Salvador, ens davallen els dons
de la gràcia celestial i se'ns obre la porta feliç del cel» (Pc).
Antífona d'introducció
Salve, Verge que porteu el Verb de Déu, porta del paradís: quan infanteu Déu per al món, ens obriu el cel.
Col·lecta
Oh Déu, que heu volgut que el vostre Fill fos la porta de la salvació i de la vida; feu que, amb la intercessió de santa Maria Verge, ens mantinguem fidels a l'amor de Crist i trobem obertes de bat a bat les portes de la ciutat celestial. Ell, que amb vós viu i regna pels segles dels segles.
Oració sobre les ofrenes
Oferim, Senyor, a la vostra majestat aquests dons d'unitat i de pau, mentre celebrem la memòria de santa Maria Verge, noble porta de la vida, per la qual vingué la salvació del món, Jesucrist Senyor nostre. Que viu i regna pels segles dels segles.
Prefaci
Santa Maria ens obrí la porta que Eva tancà.
És realment just i necessari, és el nostre deure i és la nostra salvació, Pare sant, que sempre i en tot lloc us donem gràcies, i que en aquesta celebració de santa Maria Verge us cantem amb la deguda lloança.
Ella és la Verge Mare, profetitzada en la porta oriental del Temple, porta per on va passar el Senyor, la qual només per a ell va ser oberta i sempre més va romandre tancada.
Ella és la Verge humil, que per la seva fidelitat ens va obrir la porta de la vida eterna, que Eva per la seva incredulitat ens va tancar.
Ella és la Verge suplicant, que prega incansablement pels pecadors, perquè es converteixin al seu Fill, font de la gràcia perenne i porta del perdó.
Per ell, l'estol dels àngels, que s'alegren eternament a la vostra presència, adora la vostra majestat.
Us preguem, doncs, que ens deixeu ajuntar les nostres veus a les d'ells per lloar-vos, humils, tot dient:
Antífona de comunió
Sou feliç, Verge Maria, porta refulgent del cel; per vós ens ha brillat el Crist, la llum del món.
Postcomunió
Alimentats, Senyor, per aquests sagraments i amb l'ànima plena de goig, us preguem que, per la benaurada Verge Maria, a través de la qual vingué al món el Salvador, ens davallin els dons de la gràcia celestial i se'ns obri la porta feliç del cel. Per Crist Senyor nostre.